maanantai 9. tammikuuta 2017

Thüringenissä, Lutherin jalanjäljissä

Kävin kyllä lokakuussa Thüringenissä, suomalais-saksalaisen kuoron kanssa kuoromatkalla, jossa meillä oli konsertti Jenassa ja Saalfeldissä ja lisäksi lauloimme messussa sunnuntaina Saalfeldissä. Kaikin puolin onnistunut matka ja samalla iloinen jälleennäkeminen kuorolaisten kanssa. Jenassa saimme tietenkin kuulla myös Lutherista.

Tämä vuosi on Martti Lutherin juhlavuosi, 31.10.1517 hän julkaisi 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon edustalla. Lainailen seuraavassa Johanna Rothhardtin blogia, Lutheria koskien, Thüringenin matkailusivustolta. Ehkä vähemmän tunnettuja asioita tuosta kuuluisasta miehestä.

Suomalaiset muuten sivumennen sanoen yleensä kuvittelevat luterilaisuuden olevan suuri kirkko. He eivät tiedä, että maailmanlaajuisesti se on varsin pieni… verrattuna vaikkapa toiseen valtakuntamme uskontoon ortodoksisuuteen, saati roomalaiskatolisuuteen. Maailmassa on 38 000 kristillistä kirkkoa, luterilaisia on maailmassa noin 70 miljoonaa. 

Luterilaisuus syntyi 1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä. Se syntyi katolisen kirkon sisällä ja lopulta erkani omaksi kirkokseen katolisen kirkon painostuksen johdosta. Martti Luther halusi palauttaa katolisen kirkon opetuksen Raamatun mukaiseksi. Hän halusi poistaa ajatuksen ankarasta Jumalasta. Raamatunmukaisuus onkin luterilaisuuden vanha pääperiaate, ”sola scriptura”. 1500-luvulla katolisuudesta erkanivat myös anabaptistit, anglikaanit ja kalvinistit. Luterilaisuus vaikutti erityisesti Pohjois-Saksassa ja Pohjois­maissa.”  (Lainaus Wikipedia)

Martti Luther oli jo 1500-luvulla tähtikirjailija. Hän kävi Frankfurtin kirjamessuilla 1520 ja myi kolmessa päivässä kirjojaan 1400 kappaletta… :-)

Sukunimiä on monenlaisia, meilläkin. Lutherin alkuperäinen sukunimi oli ”Luder”, joka on suomeksi jotain sellaista kuin ”huora” tai ”ämmä” tai ”viheliäinen”. Niinpä hän 35-vuotiaana muutti nimensä muotoon Luther. 


Luther oli kotoisin pienestä kylästä nimeltä Möhra. Martin esi-isillä oli siellä 1500-luvulla viisi taloa. Möhrassa voi käydä katsomassa taloa, jossa syntyi Martin isä. Kylässä on komea kirkko, jossa on komeat urut, puinen kaareva korkea katto ja tietenkin -  Lutherin patsas.

Martti liikkui paljon jalan. Pisimmän patikkamatkansa hän teki Alppien yli Roomaan. Päivässä hän käveli 20 – 40 kilometriä. Meillä on toki Santiagon pyhiinvaeltajat, mutta montako heitä on? Nykyihminen kävelee päivässä keskimäärin vajaat 1000 metriä…


No, se joka ei heti juuri Alppeja aio lähteä ylittämään, voi patikoida Lutherin jalanjäljissä Saksassa. Lutherin tie vie Thüringenin osavaltiossa kokonaista 1.010 kilometrin matkan, kauniin luonnon halki. Steinbachissa Luther vangittiin, Schmalkaldenissa ja Tambach-Dietharzissa Lutherilla oli munuaistauti. Schmalkalden tunnetaan Suomessa 30-vuotisesta sodasta.  Tämän vuoden lokakuussa voi osallistua paikallisten pappien järjestämille retkille  - mutta osallistujien on käveltävä vaiti.

Luther oli jo 500 vuotta sitten media- ja viestintäasiantuntija. Hänen lentolehtisensä saavuttivat väen koko maassa – sillä olihan kirjapaino juuri keksitty.

 Anna Amalian kirjasto Weimarissa

Nyt voi taas tutustua Weimarin „vihreään linnaan“, jonka herttuatar Anna Amalia aikoinaan muutti kirjastoksi. Se on hieno näyte rokokootyylistä. 2004 siellä tapahtui paha tulipalo, jonka jäljet on nyt korjattu. Kirjojen ystävät voivat tutustua kirjastossa Lutherin raamattuun vuodelta 1534. Raamatunkäännöksen ensimmäinen kokonaisversio ilmestyi Wittenbergissä. Myös Jenan kirjastossa voi tutustua arvokkaisiin uskonpuhdistusajan kirjoihin.

Kaikkea ei 1500-luvulla vielä ollut. Tuulimyllyjä oli, mutta ei selfieitä,  itsekuvia. Sen sijaan kuvia Lutherista hänen elinaikanaan on yli 500. Kaikki kuuluisan Lucas Cranachin ateljeesta, joka taiteilija oli Lutherin ystävä. Luther onkin se henkilö, josta löytyy eniten kuvia koko Saksan vanhassa historiassa. 

 Cranach-alttari Neustadt an der Orlassa

Taiteiden ystävän kannattaa käydä katsomassa Lucas Cranachin alttaria Neustadt an der Orlan kaupungin kirkossa. Onneksi ne kuvat säilyivät reformaatioajan hävityksiltä. Se oli juuri Luther, joka kielsi ystävänsä tekemän alttarin hävittämisen. Historiallisesti suojeltu Orlan kaupunki sinänsä kiinnostanee.

Raamattua ei ensimmäisenä saksaksi kääntänyt Martti Luther. Jo tuolloin oli olemassa 15 käännöstä, mutta niiden kieltä ei ymmärtänyt juuri kukaan. Mutta Luther oli se, joka vain 11 viikossa käänsi raamatun tekstin nimellä ”Uusi testamentti jokaiselle”, ja se oli käännös, jota kuka hyvänsä pystyi ymmärtämään. 

 Wartburg, Eisenach

Wartburg on UNESCON suojelema maalmanperintökohde. Sieltä on upea näkymä yli Thüringenin metsän. Siellä sijaitsee Lutherin työhuone, se kuuluisa Lutherin kammio. Tarina kertoo, että siellä uskonpuhdistaja heitti mustepullon paholaisen päälle ja seinään jäi mustetahra. Siinä kohdassa on nykyään seinälaasissa aukko. Paikan päällä 4.5.-5.11.2017 kannattaa käydä katsomassa näyttelyä ”Luther ja saksalaiset”. 


Kuuluisa kantaatti ”Jumala ompi linnamme” ei kuten moni muukaan melodia ole kuuluisan säveltäjän Johan Sebastian Bachin tekemä, vaan Lutherin. Hän oli nimittäin myös lahjakas muusikko. 

 Musiikkia kuuntelemaan Eisenachin Bach-taloon

Eisenachin 550 vuotta vanhassa Bach-talossa syntyi Johan Sebastian Bach vuonna 1685. Siellä on paitsi näyttely, myös konsertteja. Joka tunti esitetään livemusiikkiia uruilla, spinetillä, klavikordilla ja sembalolla. ”Käveltävä musiikkikappale” kuljettaa 180-asteen projektiona neljän Bachin sävellyksen kautta: baletin, Tuomas-kuoron esityksen, urkukonsertin sekä Matteuspassion. Kahvila ”Kantaatti” tarjoilee paikallisia makeita syntejä…




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti