sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Sternsinger - tiernapojat


Joulu ei ole aina ollut joulukuussa. Roomalais-katolinen kirkko päätti 300-luvulla, että joulu on 25. joulukuuta. Sitä ennen joulua vietettiin tammikuun kuudentena; nyt se on ”kolmen kuninkaan päivä” (Heilige Drei Könige). He ovat Caspar, Melchior ja Balthasar. Katolisilla seuduilla he kiertävät talosta taloon ja siunaavat talot juuri loppiaispäivänä, ja kirjoittavat talojen ovenkarmiin liidulla kirjaimet C+M+B sekä vuosiluvun. Tämä oli tarinan mukaan päivä, jolloin idän kuninkaat saapuivat Betlehemiin. ”Sternsinger” (tähtilaulajat, Suomessa tunnetaan Saksasta lainatut tiernapojat) ovat nykyisin nuoria, jotka keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen kehitysmaihin. He laulavat ja siunaavat talon asukkaat. Kuvassa Adelsdorfin laulajat.”Kolmen kuninkaan lalulut” oliva ttapana  aiemmin koko saksankielisellä alueella loppiaispäivänä. Reininmaalla tehdään vielä nykyisinkin näin. Samalla köyhät laulajat tienaavat muutaman pennosen. Ikivanhoja tekstejä ja lauluja on säilynyt meidänkin päiviime. Esittäjät kantavat tähteä ja kiertävät kuninkaiksi pukeutuneina talosta taloon. Esimerkiksi Hildesheimissa, jossa sijaitsi piispan istuin, tämän voi nähdä myös nykyisin. Pieni musiikkinäytelmä päättyy talon omistajien siunaamiseen.


Dinkelsbühlin kaupungissa pidetään loppiaispäivänä kolmenkuninkaan kulkue: pieniä pyhäinjäännöksiä kannetaan kulkueessa kappelista tuomiokirkkoon.

Kirkko täynnä kuninkaita. Kuva Bambergin kirkosta loppiaisena. 

 
2 kommenttia:

  1. C+M+B tarkoittaa Christus mansionem benedicat. (lähde: Wikipedia>Sternsinger)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Oikein, sillä nuo kolme kirjainta eivät johdu noiden kolmen itämaan tietäjän etunimen kirjaimista, vaan tuosta latinankielisestä lauseesta.
    Suomeksi "Kristus talon siunatkoon".

    VastaaPoista