sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Föönituuli



önituuli on lämmin ja kuiva tuuli, joka syntyy kostean ilmavirtauksen ylitettyä vuoriston ja menetettyä kosteutensa.
(Wikipedia)

 
"Föönituulikaloja", tarkemmin ottaen hehkuvia hahtuvapilviä (Altocumulus lenticularis) 


Föönituulikaloja ei voi syödä eikä föönituuliseinämään törmätä…;-)

Föönituulmuur/-iseinämä Alppivuorien rivistön yllä

Voimakkaiden tuulten mukanaan tuomia kalanmuotoisia pilviä sekä pilvimuuri, joka näyttää oikealta muurilta, näkyy silloin, kun seisoo auringossa ja on lämmintä ja käy hienoinen tai kovakin tuuli.

Näistä pilvistä näkee, että vallitsee nk. föönituuli. Ja lisäksi toisella puolella Alppeja sataa!  Mistäkö tiedän? Katso:



Jos Alppien eteläpuolella on korkeapaine ja pohjoispuolella matalapaine, niin ilmavirran – siis tuulen - on pakko ylittää vuoret. Ilma nousee vuoren etelärinnettä ylöspäin ja samalla jäähtyy. Jäähtymistä tapahtuu 100 metriä kohden asteen verran, kunnes ilman suhteellinen kosteus on 100%. Höyry tiivistyy, syntyy siis vesipisaroita. Tiivistyessä vapautuu lämpöä, noin 0,6°C sataa metriä kohti. 

Kun ilma sitten Alppien toisella puolella alkaa valua alas, se samalla lämpenee. Kun pilvet ovat hälvenneet – mikä näkyy föönituulimuurina – ilman lämpötila nousee asteen verran sataa metriä kohden. Näin Alppien pohjoispuolelle tullut ilma on paljon lämpimämpää kuin mitä se on laaksossa Alppien eteläpuolella. 

No entäs sitten ne föönituulipilvet? Ne syntyvät siksi, että ilma liikkuu aaltomaisesti johtuen vuorten ylityksestä. Syntyy pitkänomaisia pilviä, jotka häviävät aaltoliikkeen pohjassa.
Sveitsissä oli muinoin tulipalovartijoita, sillä puurakenteiset ja paanukattoiset talot syttyivät helposti palamaan ilman lämmetessä ja kuivuessa ja samalla tuulen käydessä nopeasti ja paljon. 



Föönituuli on todellisuutta. Bodenjärvi on siksi vaarallinen järvi: tuuli voi nousta todella nopeasti. Luepa Martin Walserin novelli "Pakeneva hevonen", se kertoo mitä on myrsky järvellä. 

Joka vuosi järvellä kuolee keskimäärin kahdeksan tottumatonta vesillä kävijää. Siksi myös Bodenjärven purjeveneisiin vaaditaan erityinen purjehduslupansa, normaalin purjehdusluvan lisäksi, joka on aika vaativa ja jonka omistamista valvotaan vesillä tarkasti. Jokaisessa veneessä on oltava vähintäänkin yksi luvan omistaja. 

Jotkut ihmiset myös reagoivat ilmanpaineen rajuihin vaihteluihin, he saavat silloin päänsärkyä.  

Ja toisaalta on erityisen kummallista nähdä föönituulen vallitessa vuorijonot aivan kuin ne olisivat ihan vieressä… Se ei siis ole kauniin sään ansiota!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti