sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Vaikutusvaltaa vai häikäilemättömyyttä?
”Ystävämme” X siteeraa blogissaan ahkerasti Dale Carnegia lähdettä mainitsematta omana mielipiteenään. Tämä herra kuitenkin itse käyttäytyy toisin. Kun teot ja tekstit/sanat ovat pahasti ristiriidassa, teot voittavat aina. On silloin syytä epäillä, että tekstit/sanat eivät ole omia, vaan ne on lainattu jostain. Hieman etsimällä löytyikin lähde:  johtamisklassikkokirja, Dale Carnegien ”Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa”. Kirja julkaisiin jo vuonna 1937, ja se kuuluu maailman eniten myytyihin kirjoihin.

Carnegien juju on konkreettisuus. Amerikkalaiseen tyyliin hän liioittelee juuri kaikkea, mutta sellainenhan tunnetusti on myös sensaatiolehtien tenho. 

http://kuvat2.huuto.net/a/41/2d05451d7c0dd74d4aaf1709b7569-orig.jpg

Carnegien pääteesit ovat seuraavat. 

KUUSI KEINOA, JOILLA SAATTE IHMISET PITÄMÄÄN ITSESTÄNNE

1. Tuntekaa aitoa kiinnostusta toisiin ihmisiin.
2. Hymyilkää.
3. Muistakaa, että ihmisen nimi on hänelle hänen kielensä suloisin ja tärkein äänne.
4. Olkaa hyvä kuuntelija. Rohkaiskaa toisia puhumaan itsestään.
5. Puhukaa siitä, mikä kiinnostaa toista.
6. Saattakaa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi - ja tehkää se vilpittömästi.

KAKSITOISTA KEINOA, JOILLA VOITATTE IHMISET OMAN AJATUSTAPANNE PUOLELLE

1. Ainoa keino väittelyn voittamiseksi on väittelyn välttäminen
2. Kunnioittakaa toisen henkilön mielipiteitä. Älkää koskaan sanoko kenellekään, että hän on väärässä.
3. Jos olette väärässä, niin myöntäkää se nopeasti ja innokkaasti.
4. Aloittakaa ystävälliseen tapaan.
5. Saakaa toinen sanomaan "niin, niin" heti alussa [Selvennyksen vuoksi: tässä on kyse nk. Sokrateen metodista; hakasulkujen lisäys allekirjoittajan].
6. Antakaa toisen pitää etupäässä huolta puhumisesta.
7. Antakaa toisen luulla, että aate on hänen.
8. Koettakaa rehellisesti katsella asioita toisen ihmisen näkökannalta.
9. Suhtautukaa myötätuntoisesti toisen ihmisen ajatuksiin ja toivomuksiin.
10. Vedotkaa jalompiin vaikuttimiin.
11. Dramatisoikaa aatteenne.
12. Antakaa kilpailuhaaste.

YHDEKSÄN KEINOA IHMISTEN MUUTTAMISEKSI LOUKKAAMATTA JA KAUNAA HERÄTTÄMÄTTÄ

1. Aloittakaa kiitoksella ja rehellisellä arvonannolla.
2. Kiinnittäkää huomio ihmisten erehdyksiin epäsuorasti.
3. Puhukaa omista erehdyksistänne ennen kuin käytte moittimaan toista henkilöä.
4. Esittäkää kysymyksiä ja pyyntöjä suoranaisten käskyjen sijasta.
5. Sallikaa toisen henkilön säilyttää arvokkuutensa.
6. Kiittäkää pienintäkin edistymistä, ja jokaista muutakin edistymistä. Lausukaa hyväksymisenne lämpimästi ja jakakaa kiitosta runsain käsin.
7. Antakaa ihmisille hyvä maine ylläpidettäväksi.
8. Käyttäkää rohkaisua. Saattakaa virhe, jonka haluatte korjata, näyttämään helposti korjattavalta, ja saattakaa se, mitä haluatte toisen tekevän, näyttämään helpolta.
9. Menetelkää niin, että toinen henkilö on onnellinen tehdessään sen, mitä te tahdotte.


..............................................

Mietipä tuota! Kaiken tuon olen käynyt läpi kantapään kautta. Raakaa puuhaa – myyntimiehet tekevät noin. Pakko joskus muidenkin. Mielestäni ihan okei, edellytyksellä että pysytään totuudessa ja aina pyritään win-win-tulokseen, siihen, että molemmat osapuolet voittavat. Minä luin aikoinaan kaikki menestymisen oppaat, joita ikinä sain käsiini. Kurssejakin kävin.  Kaikki antoivat viisaita neuvoja. Ongelma oli niiden noudattaminen. Onneksi kokemus on kyllä opettanut. 

Meidän naisten yleisin virhe ei ole se, ettemme olisi ystävällisiä ja kuuntelisi toisia. Virhe on se, että teemme sitä aivan liikaa. Siksi harvat menestyvät. Miehet menestyvät, sillä heillä on tarpeeksi kyynärpäitä ja rohkeutta käyttää niitä. Myös omassa perheessään. 

Ja koska kuuntelemme liikaa, olemme epävarmoja itsestämme emmekä uskalla vaatia meille kuuluvia asioita kuten vaikkapa asianmukaista palkkaa. Naisen euro on edelleenkin 80 senttiä, mutta se ei mielestäni ole miesten vika. Se on meidän oma vikamme. Olen sortunut tähän itse, niin että hyvähän sitä on toisia opettaa!

Yritysneuvoja nimittäin on yleensä se, joka ei itse muuten pärjää. Konsultti on mielestäni aivan tarpeeton ammatti. Kun kerroin aikoinaan olevani konsultti, niin minulle naurettiin. Oikeasti autoin suomalaisia PK-yrittäjiä mitä erilaisimmissa asioissa, tarkemmin sanoen tein sitä mitä nyt teen maahanmuuttajatyössäni. Nykyisin kutsun sitä ammattia vientiasianaiseksi.  Mieheksi en suostu, vaikka minkälainen tasa-arvolaki tulisi. 

Jos ja kun valitset konsultin, katso miten hän itse on elämässään pärjännyt. Selittelemällä ei päästä mihinkään, vain tekemällä. Yksi vanha asia nousi pinnalle viime viikolla. Lopetin työn siksi, että en kestänyt katsoa, miten vastuuttomasti toimitusjohtaja käytti firman rahoja ja miten minulta pimitettiin tietoja, joita olisin työhöni tarvinnut, kuten esimerkiksi se, että koko vuoden verot olivat kokonaan maksamatta. Ei ihme että verottaja vainosi kintereillä. 

Mukavalta tuntuu, kun asiakkaat vuosien takaa yhä pitävät yhteyttä. Jotkut tarvitsevat sitä sun tätä, jonkun asian selvittelyä tai vaikkapa käännöstä, jotkut taas eivät mitään, soittelevatpahan ihan muuten vaan.  Ilmeisesti ei sitten mennyt kovin huonosti…

Tärkeintä kaikessa tuntuu olevan kiitollinen mieli. Ja ihan oman itsen takia: "Tee toiselle sitä, mitä haluaisit itsellesi tehtävän."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti