lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kalajoen rovastikunnan kuoro ja inkeriläisten kauppa Pietarissa



Viola Heiskanen kirjoittaa ansiokkaasti Pietarista blogissaan 8.7.2012

Pietari on rakennettu inkerinsuomalaisten luiden päälle

  • Inkerinmaa 1742
Inkerinmaa 1742
  • Pietari on rakennettu inkerinsuomalaisten luiden päälle
”Yleisestikin sanotaan Venäjällä, että Pietarin kaupunki on rakennettu luiden päälle; minä korostankin, että inkeriläisten luiden päälle, koska koko kaupunki ja sen esikaupungit sijaitsevat Venäjän Inkerinmaan alueella.”

Olimme mukana Kalajoen rovastikuoron mukana Pietarissa huhtikuussa. Minähän laulan Kalajoen sekakuorossa, joka on koko tämän kuoron alullepanija. Matka oli antoisa ja monipuolinen, mutta mitäpä muuta Pietarista voisi olettaakaan. Olen ollut siellä lukuisia kertoja aina tykkään yhtä paljon. 

Esiinnyimme kahdessa inkerin kirkossa, Pyhän Mikaelin ja Pyhän Marian kirkoissa. Tämän jälkimmäisen eli keskustassa sijaitsevan kirkon vieressä on mielenkiintoinen paikka, jos haluat ostaa matkamuistoja – ja samalla perehtyä inkerin historiaan. 


Kirkon oikealla puolella olevan rakennuksen sokkelikerroksen isossa huoneessa sijaiatsee oikea taidegalleria monipuolisine kokoelmineen. Lasivitriineissä on sampo-koruja, tuohiesineitä, pitsejä ja joitakin savitöitä. Tiskeillä on batikkikankaita ja pitseja sekä perinteisiä inkerinsuomalaisia ristipistotöitä. Hyllyillä on kirjoja ja DVD-levyjä. Kaunista taideympäristöä täydentävät kansanpuvut, muodikkaat vaatteet, puuveistokset ja ihanat tyylikkäästi valaistut tekstiilit. Tiloissa toimii käsityöpaja. Sanoivat, että suomalaiset turistit ovat kovasti tervetulleita taidepajojen tiloihin. Pajojen organisoinnista ja taloushallinnosta vastaa Sampo-keskus taas viides osa myyntituloista menee Pyhän Marian seurakunnalle.



Esittelijä, ilmeisesti keskuksen johtaja, oli hyvin markkinahenkinen, mutta väliäkös tuolla, tavarat todellakin ovat taidolla tehtyjä. Hinta Pietarin malliin… Hän kertoi, että hän osaa vain naurahtaa, kun joku sanoo olevansa aito venäläinen. Sellaisia ei ole, sillä aina he ovat sekoittuneet johonkin suomensukuiseen kansaan.

Sampo-korut

Korut tehdään käsityönä ja niihin liittyy oma tarina. Mordvalainen hämähäkinverkko liittää ihmiset yhteen. Peltopyy on onnen lintu, joka suojelee perhettä ja rakkautta. Lintukoruihin liittyi myös uskomus, että kuolleiden sukulaisten sielut siirtyvät lintuihin. Varsin viehättävä tarina on laulavalla hevosella. Se symboloi energiaa, tekee rankasti työtä, mutta iloisella mielellä. 

Mieheni osti minulle tämän kauniin riipuksen.



Koruja on myös saatavilla Inkerin kulttuuriseuran Koivusta ja tähdestä osoitteesta Wallininkatu 7, 00530 Helsinki, puh. 09 -2733 225 arkisin 10-16, tai niitä voi tilata sähköpostiste osoitteesta koivujatahti@inkeri.com. Postitoimituksissa hintoihin lisätään postikulut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti