Se on paistettu
tai keitetty makkara, joka joko friteerataan tai paistetaan ja tarjoillaan
palasiksi leikattuna kastikkeessa, jossa on ketsuppia ja currya. Lisänä
tarjotaan sämpylä tai ranskalaiset perunat.
Currymakkaran
alkuperäksi sanotaan Herta Heuwerin vuonna 1949 pystyttämää makkarakojua
Berliiniin, joka tarjoili juuri tätä tänään tunnettua makkaraa kastikkeineen ja
joka oli auki yötä päivää, ja josta siis tuli traditio. Oikeasti ei tosin
tiedetä, onko alkuperä juuri tuolla… Berliinissä on nykyisin joka
currymakkaramuseo. Makkaran kanssa totta kai kilpailee nykyisin
turkkilainen kebab, saksaksi döner. :-)
Mutta sitten
tuleekin se varsinainen yllätys: lapsetpa eivät enää suosikaan näitä, vaan
luomuruokaa! Varsinainen suosikki on kanaviilokki, herneet ja riisi, ja
tomaattikeitto sekä papukeitto. Suosittuja ovat myös peruna-porkkana-keitto ja
kesävihanneskeitto.
Ja vanhempien
suosikki onkin kääryle! Sillä tarkoitetaan kaikkea sellaista ruokaa, mikä on
kääritty rullalle, harvemmin kaalikäärylettä, vaikka niitäkin Saksassa toki on.
Kääryle on yleensä häränlihaa ja sen lisukkeena tarjoillaan punakaalia ja
keitettyjä perunoita.
Viime vuonna
perheyritys Apetito tilastoi mitä pikaruokaa saksalaiset mieluiten syövät.
Apetito syöttää päivittäin 1,3 miljoonaa ihmistä kanttiineissaan, kouluissa ja
erilaisissa laitoksissa. Voittaja oli toki tuo makkara…
Pikaruuan ja
työpaikankanttiinin ruuan hinta on nykyisin 3 tai 3,5 euroa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti