perjantai 8. toukokuuta 2015

He tulevat. Mitä me teemme? Keskustelua pakolaisista Saksassa – osa 1 (puolesta)


Me emme halua, että he hukkuvat.
Me emme halua, että he tulevat.
Mitä meidän pitäisi tehdä?


Emmehän voi käännyttää ketään pois. Hehän ovat ihmisiä kuin sinä ja minä, nuo pakolaiset, joita Eurooppa ei halua. On pelkkä sattuma, että he ovat syntyneet pahassa paikassa maailmaa. Miten me perustelemme sen, että jotkut saavat olla täällä ja jotkut eivät saa? Etenkin kun ne, jotka tulevat, ovat todellisessa hädässä. Eiväthän he muuten tulisikaan.

Me olemme tottuneet leimaamaan hädän erilaisilla etiketeillä: turvapaikanhakijat, sotapakolaiset, elintasopakolaiset. Mutta nämä leimat ovat vain meidän päässämme, ja Euroopan lainsäädännössä. Niillä ei ole mitään tekemistä itse pakolaisten kanssa. Pakolaisia on vainottu ja pahoinpidelty, ei ole työtä, löytyy kroonisia sairauksia, joita kukaan ei ole hoitanut, on naisten diskriminointia ja homovihaa.

Jokainen, joka kuulee näitä heidän elämänkokemuksiaan, tietää, että meidän antamamme leimat ovat vain tekosyitä. Tekosyyt helpottavat erottelemaan lailliset ja laittomat pakolaiset toisistaan, tekosyiden  tehtävä on vähentää pelkojamme ja antaa sydämettömyydellemme argumentteja. Ja silti tiedämme: se joka tulee Libyasta, ei poliittisesti vainottuna, vaan väärästä suvusta, ja jonka lapset eivät koskaan saa mahdollisuutta mihinkään - jos tämä ihminen perheineen seisoisi edessäni, en voisikaan sanoa: et sinä. Moraalin kannalta asia on siis selvä. Kukaan ei tule ilman syytä. Jolla on hätä, tulkoon.

Mutta kestämmekö tämän kaiken? Jos annamme kaikkien tulla, niin hehän tulevat kaikki, tai ainakin aivan liian moni?

Nälkäpakolaisia on aina ollut, miljoonia. Siihen verrattuna nykyiset määrät ovat pieniä. Koska rajat ovat kiinni? No eivät ole. Ja toisaalta on ihan tarpeeksi kokemuksia avoimista rajoista: Euroopan epätasainen vaurauden jakaantuminen ei johtanut siihen, että kaikki portugalilaiset tai kreikkalaiset olisivat menneet Saksaan. Me emme ilmeisesti ymmärrä, mitä on menettää kotimaa ja perhe. Olemme unohtaneet oman pakolaishistoriamme.

Verrattuna niihin muihin suuriin rattaisiin, joita pyöritämme – esimerkiksi energiakäänteeseen – tämän ei pitäisi meitä pelästyttää. Saksan taloudenhoito on vakaalla pohjalla ja varoittaa meitä, jos sattuisimme olemaan liian anteliaita. Siihen on vielä pitkä matka. Jokainen yritys rajoittaa maahanmuuttoa sanookin jotain meistä itsestämme. Juuri maahanmuuttopolitiikka on se, joka tuottaa noita ongelmia, ja se on se, mikä on selvitettävä. Miksi näin?

Ensinnäkin, maahanmuuttopolitiikka on kuin sosialismi: hyvin monissa maissa sitä kokeiltiin, mutta missään se ei toiminut. USA esimerkiksi sulki rajat Meksikoon, rakensi 1125 kilometriä pitkän aidan kameroineen, sensoreineen ja piikkeineen, ja rajalla kuolee vuosittain 500 ihmistä. Ja silti USA:han tulee vuosittain 350.000 latinoa, laittomasti. Ei, maahanmuuton kontrolloiminen ei ole onnistunut: se ei ole inhimillistä eikä realistista.

Toisekseen, Euroopan maahanmuuttopolitiikan myrkyttää pelottelu. EU lähettää enemmän ja vähemmän laivoja Välimerelle, koska ei osaa päättää, pitäisikö pakolaiset pelotella hukkumisella vaiko humanitäärisistä syistä pelastaa. Kontrolloitu maahanmuutto on pettämistä. Siihen kuuluu kuvitelma pelottelusta – ja kuolemasta rajalla. Tästä logiikasta ei pääsyä ole. Jäljelle jää puhe inhimillisyydestä.

Myös matalien avustusmäärärahojen on tarkoitus pelotella, samoin kielto tehdä työtä, lääketieteellisen avun kieltäminen, sosiaalityöntekijöiden ja poliisien puute. Tässä on sitten se ongelma: pelottelun takia koko Euroopassa huolehditaan siitä, että olosuhteet pakolaisille ovat hirveät, ja siitä eivät kärsi vain pakolaiset, vaan myös kantaväestö. Hankaluudet, kehnot asuinolosuhteet väärissä paikoissa – saavat aikaan vihaa, ja tunteen siitä, että nämä ihmiset ovat yhteiskunnalle roskakansaa. Meidän maahanmuuttopolitiikkamme aiheuttaa sen, että maahanmuuttajat pelottavat meitä.

Realistinen maahanmuuttopolitiikka ei asettaisi pakolaisten tilaa eikä yhteiskuntamme inhimillisyyttä kyseenalaiseksi, ei keskittäisi voimia pelotteluun, joka ei kuitenkaan toimi, vaan toisi kaikille niille järkevän infrastruktuurin, jotka maahan tulevat. Tähän eivät kuulu vain asuinolosuhteet, vaan myös lääkärit, sosiaalityöntekijät, opettajat, kouluttajat , ja - koska maahan tulee myös pahoja ihmisiä – poliisit.

Se maksaa, se on selvää. Mutta mitä maksaakaan vähenevä kantaväestö? Entä sen myötä kuoleva kulttuurimme ja moraalimme? Eiväthän eurooppalaiset mitenkään voi elää pysyvästi rauhassa afrikkalaisten tai arabien kanssa, jotka jo ovat täällä, jos me kiellämme heidän sukulaisiltaan kaiken avun.

Yksi argumentti sanoo: meidän on tartuttava ongelmaan paikan päällä,niissä maissa, missä on sotaa ja köyhyyttä. Ehkä se on joskus myös mahdollista. Ehkä ei koskaan. Ja siihen asti maahanmuuttajien on kuoltava rajoillamme?

Eurooppaan tarvitaan vihdoinkin realistinen maahanmuuttopolitiikka, joka on kaukana kontrollihaaveista. Tehdään sitä mihin pystytään, nimittäin tehdään Euroopasta moderni maahanmuuttoyhteiskunta.  

Artikkelikokoelmasta Die Zeit -lehdessä 23.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti