perjantai 1. toukokuuta 2015

Keskustelua Saksassa. Venäjä, Kreikka, energia, maahanmuutto


Saksassa olen viimeisen kuukauden aikana käynyt kahdesti ja kysynyt, mistä keskustellaan. Teemoja on ollut kolme, neljännestä, Suomessa kuumana käyvästä keskusteluteemasta olen itse kysynyt.

Ensimmäisenä nousee esiin Venäjän pelko. Epävarmuus siitä, miten Putin tulee toimimaan. Naton jäsenmaana Saksan ei tarvitsisi kaiketi olla huolissaan ja on sitä kuitenkin. Suomen asemasta ja pitkästä yhteisestä rajasta Venäjän kanssa ei kukaan ole sanonut mitään. 

 Euroopan Nato-maat ja Venäjä

Toisena keskusteluteemana nousee esiin Kreikan asema. Jotkut odottavat Kreikan eroavan eurosta. Jos kuitenkin näin kävisi, ei Saksalle kävisi mitenkään. 

 Kreikan lehdistöä. Kreikka kiukuttelee vahvalle Saksalle ja sen tiukalle kanslerille.

Yhä uudelleen historian kulussa on yritetty saada Saksa polvilleen, ja yhä uudelleen siinä on epäonnistuttu. Euroopan unionin syntyi nimenomaan Ranskan halusta pitää Saksa aisoissa, ja toisin kävi. Saksa pitää Ranskaa tiukasti puristuksissa. Minun mielestäni tämä johtuu siitä, että saksalaiset ovat äärimmäisen ahkeria. Ei siellä työntekijä ensimmäisenä ajattele itseään kuten Suomessa, vaan tekee kellosta huolimatta työnsä kunnolla ja loppuun asti. Saksalaiset yleensä ovat tarkkoja taloudenpitäjiä, niin kotirouvat kuin yritysjohtajatkin. Ei tarvitse ihmetellä, miksi Saksa menestyy. Suomalaiset eivät ole lainkaan niin ahkeria kuin omasta mielestään sanovat olevansa, ja tämän perustelen sillä kokemuksella, mitä minulla suomalaisista ja saksalaisista on.

Kolmas teema on energiapolitiikka. Tuulimyllyjä on ja tuulta on riittämiin. Ongelma on ihan muualla: ensiksikin syöttötariffista johtuva sähkön korkea hinta, ja toiseksi se, että energiaa tarvitaan etupäässä Etelä-Saksassa, ja siellä ei tuule, eikä ole olemassa keinoa, millä siirtää sähköä satoja kilometrejä eli pohjoisesta etelään. 

 Energiakäännöksen hinta. Investoinnit vuoteen 2031 asti, miljardeina.


 Sähköä 800 kilometrin matkalle pohjoisesta etelään.

Niinpä sitten käytetään kivihiiltä ja öljyä ja kaasua ja ihmetellään ilmaston saastumista. Olenkin aivan varma, että pian ydinvoimaa taas aletaan suosia ja lopettamispäätökset puretaan. Näin onkin käynyt jo useamman kerran. Siitä vaan ei pääse mihinkään, että ainoa nykyisin täysin saasteeton energialähde on ydinvoima. Lisäksi ydinvoiman etuja on sen täydellinen säädettävyys: hetkestä toiseen sitä saa tai se voidaan pysäyttää. Eikä edes jäteongelmaa enää ole, koska jätteet osataan käyttää uudestaan.

Ja viimeiseksi kysyin maahanmuutosta. Se ei ole saksalaisten mielestä teema ollenkaan. ISIS ja sen tekemät hirveydet kyllä ovat ja niihin pitää reagoida, mutta se ongelma ei ole Saksan sisäinen. Saksan turkkilaisistahan suurin osa on muslimeja, mutta enpä ole kuullut heitä mitenkään vastustettavan. He ovat osa kansaa. Saksaan muuttaneet ovatkin hyvin sekakoosteinen väestöryhmä. Pediga kasvoi ja kuoli siellä, missä ei ulkomaalaisia oikeastaan ole ollenkaan. Se meni aivan kuten Suomen maahanmuuttokeskustelu: vastustetaan asiaa, joka on täysn marginaalinen ja josta ei tiedetä mitään, ja sahataan omaa menestymisen oksaa tietämättä ja välittämättä seurauksista. Saksalaiset itse vastasivat ulkomaalaisvastaiseen mellakointiin menemällä kadulle kymmenkertaisin joukoin puolustamaan maahanmuuttoa. 


Maahanmuuttajat ovat tulleet Saksaan näistä maista.

Halla-aholaiset puolestaan haluavat välttää "Ruotsin katastrofin" eli ilmeisesti maan vaurastumisen. Saksan väestöstä 10% on maahanmuuttajia, ja kuten tiedetään, Saksa on köyhä maa... vai miten se menikään? -Laskennat ovat osoittaneet, että maahanmuuttajat ovat tuoneet ja tuovat Saksalle vaurautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti