keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Maailma muuttuu. Helsingissä, Stockmannilla


 
 Tervetuloa!
 
 


”Ne kolme vahvaa mamua: Stockmann, Fazer ja Paulig!” 
Tämän sanoi Helsingin kaupungin opas Hanna-Leena Halsas tänään esiteltyään Stockmannin tavaratalon historiaa talon täyttäessä 85 vuotta. Sain tehdä hänen johdollaan tänään mielenkiintoisen kierroksen talon historiaan. 

 
Saksa on aina ollut vahvasti mukana Suomen historiassa. Ainoita merkittäviä saksalaisia Suomessa eivät olleet vain yllä mainitut (joskin Fazer sveitsiläinen mutta saksankielinen), heitä oli myös Helsingin keskustan suunnittelija Johann Carl Ludwig Engel sekä Maamme-laulun säveltäjä Frederik Pacius, ja vesijohtoverkoston rakentaja Robert Huber… Olet kai sinäkin juonut ”huuperin kaljaa”? Niin, 1800-luvulla Helsinki oli kansainvälinen kaupunki ja saksan kieli venäjän ja ruotsin jälkeen sen kolmanneksi puhutuin vähemmistökieli. Saksa on yhä tänään Suomen tärkein kauppakumppani, vaan mitä kaikkea me teemmekään hylätäksemme saksan kielenkin… 

Tavaratalo mainostaa itse itseään ”Kaikkien aikojen tavaratalona”. Varsin totta!  

Lyypekkiläinen Heinrich Georg Franz Stockmann (1825-1906) saapui Suomeen 1852 Nuutajärven lasitehtaan kirjanpitäjäksi ja kassanhoitajaksi. Näin kertoo Stockmannin historia. Stockmann eteni urallaan, teki oikeita ratkaisuja ja yhtiö kasvoi ja laajeni. Lisää historiaa sivulla http://www.stockmanngroup.com/fi/historia . Stockmann sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1860 sekä vuotta myöhemmin porvarinoikeudet ja 1880 hänelle myönnettin kauppaneuvoksen arvonimi. 

 
Jouluvalaistuksessa 25.11.2015

Helsingin keskustan tavaratalo on valmistunut 1930 ja sitä on laajennettu useasti. Viimeisin ja kattavin laajennushanke valmistui vuonna 2010. Tavaratalon myyntipinta-ala on nyt 50 000 m².

”Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Sigurd Frosterus. Tavaratalo tarjosi jo 1930-luvulla elämyksiä ja edelläkävijyyttä: tavaratalon hienouksiin kuuluivat Helsingin ensimmäiset rullaportaat ja pyöröovet. Asiakkaiden virkistyspaikka, kahvila Soodalähde, tarjosi Coca-Colaa ensimmäistä kertaa Suomessa. Myös hissitytöt toivat oman hienostuneen leimansa ostoselämykseen.” Näin Stockmannin tiedote.

  Talo kasvaa moneen suuntaan kerros kerrokselta.


  Karppiallas keskelllä taloa.


Funkkistyylisen henkilöstön porraskäytävän puiset kaiteet valmisti Keravan Puusepäntehdas, joka sekin oli Stockmannin omistuksessa.


Legendaariset kierreportaat alhaalta ylös katsoen. Tarkoitus oli johtaa asiakkaat suoraan ulko-ovesta hissiin, ja yläkerrasta sitten portaita pitkiin kerros kerrokselta alaspäin.


Fazerin karamelleja vanhaan tapaan.


Birger Kaipiaisen seinäreliefi on henkilökunnan lahja Stockmannille.


Rullaportaat, joiden pohjalta syntyi myös Stockmannin logo.

Stockmannin visio oli omistaa koko kortteli, ja tässä hän vähän kerrassaan onnistuikin. Tavaratalo myi kaikkea, mutta aina sitä, mistä oli eniten tarvetta. Vahva on ollut miehen tahto! Stockmannin tavarataloa on uudistettu, korotettu ja laajennettu eri vaiheissa. Uusin muutos valmistui vuonna 2010. Tavaratalossa on kaksitoista kerrosta, joista kolme sijaitsee maanpinnan alapuolella. Viimeisintä maanalaista laajennusta oli toteuttamassa ystäväni Kari Avellan firmansa Konsultointi Kareg Oy:n kautta. Olin silloin Helsingissä, kun hän valvoi maanräjäytys- ja betonointitöitä.

Veljeni leipomo toimittaa pääkaupunkiseudun Stockmannin liikkeille kerran viikossa luomuleipää ja viipurinrinkeliä Lappeenrannasta. Hänen mukaansa Stockmann on ainoa tavaratalo, jonka kanssa voi neuvotella kuten aikuinen toisen aikuisen kanssa… Hyvä asiakas, joka arvostaa laatua, ja jolla on hyviä asiakkaita, jotka arvostavat laatua. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti