perjantai 13. marraskuuta 2015

Valmiina energiakäännettä varten: Investoinnit sähköverkkoihin kasvavat


 Sähköverkot ovat tärkeä energiakäänteen aiheuttama rakentamiskohde: on rakennettava uusia voimajohtoja, olemassa olevia parannettava ja teknisesti parannettava, jotta aurinko- ja tuulisähkön vaihteleva tuotto voidaan tallentaa ja jakaa.


Saksan valtiovarain- ja energiaministeriö tiedottaa uutiskirjeessään 03.2.2015: 
Valmiina energiakäännettä varten: Investoinnit sähköverkkoihin kasvavat


Verkkojen on oltava valmiita energiakäännettä varten – siksi ylläpitäjien investoinnit siirto- ja jakeluverkostoihin ovat viime vuosina selvästi nousseet. Vuonna 2014 ne ovat ensimmäistä kertaa olleet yli neljä miljardia euroa, suunnitelmatietojen mukaan.
Verkoston ylläpitäjät ovat viime vuosina investoineet verkostoihin noin 4 miljardia euroa.
Vaaleansininen: jakoverkkojen ylläpitäjien investoinnit
Tummansininen: siirtoverkkojen ylläpitäjien investoinnit


© Lähde: Bundesnetzagentur, Übertragungsnetzbetreiber, Grafik: BMWi (Valtion verkostolaitos, siirtoverkkojen ylläpitäjät, grafiikka: Saksan valtiovarainministeriö)


Vuodesta 2007 verkoston ylläpitäjät ovat investoineet joka vuosi 2,6 – hieman alle 4 miljardia euroa uusien ja tähänastisten sähköverkkojen ylläpitoon ja uudistamiseen. Suunnitelmatietojen mukaan vuonna 2014 tämä summa ylitettiin ensimmäistä kertaa. Tähän on lisättävä vielä noin 3,4 miljardia euroa, jotka olisi pitänyt investoida huolto- ja ylläpitoon joka tapauksessa, huolimatta uusiutuvasta energiasta.

Siirtoverkot: „sähkön autobaanat“

Siirtoverkko yhdistää tuotannon keskukset, esimerkiksi pohjoisen tuulipuistot etelän ja lännen kulutuksen painopisteisiin. Näiden korkeajänniteverkkojen rakentamisen tekee tarpeelliseksi energiakäänne. Sähkön tuotantolaitteiden sijainti ja lukumäärä muuttuvat – ydinvoimaloita Saksassa suljetaan vähän kerrassaan, ja niiden tilalle tulevat tuulipuistot ja aurinkovoimalat. Verkostoille tämä tarkoittaa, että niiden on siirrettävä osin enemmän, osin vähemmän sähköä kuin aiemmin, ja kaiken lisäksi ei vain yhteen suuntaan, vaan kaikkiin suuntiin. Lisäksi liitäntöjä naapurivaltioiden sähkömarkkinoihin on vahvistettava – siinäkin vaihto tapahtuu siirtoverkoissa. Investoinnit siirtoverkkoihin olivat viime vuosina tasaisesti 500 miljoonan euron luokkaa, mutta viimeksi ne ovat nousseet yli miljardiin euroon. Syy tähän ovat uudisrakentamiset, jotka johtuvat vuoden 2009 energianverkon lisäämislaista ja vuoden 2013 Saksan tarvesuunnittelulaista.

Jakeluverkostoille uusia tehtäviä

Kun jakeluverkot siirsivät sähköä aiemmin yleensä vain yhdellä alueella kuluttajille, niiden on nyt toimittava kaikkiin suuntiin ja siirrettävä korkeajänniteverkkoihin se sähkö, jota ei käytetä paikallisesti. Tämä tehtävä tulee sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän aurinkovoimaloita, tuulimyllyjä ja biomassalaitoksia joudutaan verkkoon liittämään. Jotta nämä pienet tuotantolaitokset voidaan verkkoon liittää, tarvitaan suurempia investointeja siirtoverkostojen nykyaikaistamiseen ja tekniseen päivitykseen (ja sitä varten laadittiin kannustinasetus v. 2014).

https://www.bmwi-energiewende.de/EWD/Redaktion/Newsletter/2015/2/Meldung/fit-fuer-die-energiewende.html

.............................................

-Mielenkiintoinen kysymys on, millä me suomalaiset tuulienergiansiirtomme maksamme. Saksassa nuo kulut jaetaan väestön kesken. Jos kerran Saksassa on väestöä n. 15 kertaa enemmän mutta valtion pinta-ala suuriinpiirtein sama kuin meilläkin, ja me viemme tuulisähkön yhtä pitkiä matkoja kuin hekin, pohjoisesta etelään ja lännestä itään ja Ruotsiin, niin mitä se verkon rakentaminen meille sitten maksaa?

Aiheesta lisää: 
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/teurer-netzausbau-offshore-windenergie-droht-kollaps-a-798074.html

https://www.tagesschau.de/wirtschaft/erdkabel-105.html 
 
http://www.welt.de/politik/deutschland/article111193105/Die-Illusion-vom-schoenen-gesunden-Erdkabel.html 

http://www.focus.de/finanzen/news/strompreis-duerfte-steigen-deutschland-vernichtet-2015-strom-fuer-eine-milliarde-euro_id_4996853.html


http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article124505275/Deutsche-Strompreise-48-Prozent-ueber-EU-Schnitt.html
 jne. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti