perjantai 25. maaliskuuta 2016

Ihmisiä eri puolilta maailmaa

Tämänhetkisessä työssäni Helsingissä olen taas saanut tutustua lähemmin monenlaisiin maahanmuuttajiin. Ensimmäinen suomalaisten minulle sanoma toteamus on ollut: "Pakolaisiahan on nyt paljon." Kaikki maahanmuuttajat vaan eivät ole pakolaisia; pakolaisia on mutta hyvin pieni vähemmistö. Pakolaisia on aina ennenkin ollut. Eiväthän kaikki suomalaisetkaan ole vasenkätisiä tai lukihäiriöisiä tai ...

Voin taas kerran vain todeta, että ei ole olemassa "perusmuslimia" tai yhtään mitään muutakaan perusryhmää, on vain olemassa erilaisia ihmisiä. Eri maiden muslimit - minullakin nyt omissa ryhmissä muslimeja Algeriasta, Tunisiasta, Pakistanista, Indonesiasta, Tsetseniasta, Kosovosta, Albaniasta, Syyriasta, Somaliasta, Irakista, Iranista, Afganistanista, Egyptistä – ovat erilaisia, mutta kaikki tuomitsevat ISIS:in teot ykskantaan.

Eivätkä kaikki näistä maista tulleet ole suinkaan edes ole muslimeja.

Kotoutumiskurssilaisiani muista maista: Argentiina, Venezuela, Jamaika, San Domino, Brasilia, Kongo, Eritrea, Etiopia, Nigeria, Kamerun, Ghana, Senegal, Angola, Tansania, Filippiinit, Thaimaa, Nepal, Kreikka, Italia, Britannia, Ruotsi, Tanska, Bulgaria, Romania, Ukraina, Venäjä, Viro, Valko-Venäjä, Serbia, Turkki, Kiina, Vietnam… Ei, ei enemmistö ole Irakista, ei Afganistanista eikä varsinkaan Syyriasta, kuten somessa mielellään väitetään. 

En ollut lainkaan hämmästynyt, että noin kolmanneksella pakolaisista on korkeakouluopintoja. Se on myös minun kokemukseni. Sitten on toki niitä maita, joissa ääriuskonto tai politiikka kieltää opiskelun, jopa peruskoulun. Se ei sano mitään näiden ihmisten älykkyydestä. He ovat tasan yhtä paljon tai vähän älykkäitä kuin suomalaisetkin. 

Yhteistä kaikille on se, että meidän on pakko keskustella vain suomeksi, sillä muuta kaikille yhteistä kieltä meillä ei ole. Ihan ensiaskeleissa se vaatii opettajalta melkoista näyttelijäntaitoa, mutta kaikki ovat oppineet... Toisekseen: maahanmuuttajilla on korkea motivaatio oppia, sillä he haluavat töihin ja haluavat itse elättää itsensä ja perheensä. 
 



Suomen media ja some tuntuvat keskustelevan lähes pelkästään maahanmuuttajatulvasta, invaasioista ja hirveistä vaikeuksista heidän kotouttamisekseen. Oma lähihistoria on näköjään täysin unohdettu. Sodan jälkeen Karjalasta ja Petsamosta tuli Kanta-Suomeen noin 420.000 ihmistä; he kaikki ovat löytäneet paikkansa ja leipänsä. Hieman yllättäen osoitti tutkimus, että Karjalasta tulleet ovat menestyneet elämässään paremmin kuin muut suomalaiset. Entiseen emämaahamme Ruotsiin puolestaan lähti 1960-luvulla noin puoli miljoonaa suomalaista, elintasopakolaisina. Vuosisadan alussa Amerikkaan ja Australiaan. Missä he ovat nyt? Millä tavalla Ruotsi tai USA ovat siitä kärsineet?

Mihin muihin maihin suomalaisia on lähtenyt? Suomi-kouluja, joissa opetetaan suomea suomalaisille lapsille ja suomalaisten jälkeläisille, on tällä hetkellä 46 maassa. http://www.suomikoulut.fi/uusi/index.php/maailman-suomi-koulut
Suomalaisia ulkomailla on noin 1,2 miljoonaa.Siis noin joka viides suomalainen asuu ulkomailla...

Kansallisaate on maailman kansainvälisin poliittinen aate, joka on levinnyt laajemmalle kuin mikään muu poliittinen aate. Se keksittiin Saksassa 1800-luvun alkupuolella. Saksassa!
http://pipa01.blogspot.fi/2014/09/saksalaisia-keksintoja-kansallisaate.html




3 kommenttia:

  1. Kiitos blogistasi ja asioiden kriittisestä tarkastelusta. Uskaltaudun laittamaan linkin ajankohtaiseen asiaan, koska tuulivoima on yksi teemoistasi.

    Näitä ihmisiä, suomalaisia pakolaisia, ei vielä juurikaan tunnusteta olevan: http://santavuori.blogspot.fi/2016/03/tuulivoimapakolaisena-suomessa.html .

    Hartaasti toivon, että meitä ei odota sisäsyntyinen itseaiheutettu pakolaisuus!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tärkeästä kommentistasi!
    Me Kalajoella mietimme juuri, mihin muuttaisimme, ehkä peräti pois tuulivoimauskovaisesta Suomesta - kunhan jään eläkkeelle. Emme pelkää ulkomaita: olemme kumpikin asuneet useassa maaassa. Pohjois-Hollannissa tuulivoimalat on kielletty, ehkä sinne...?

    VastaaPoista
  3. En usko, että lähihistoria olisi täysin unohdettu vaan siirtokarjalaisten huonoon kohteluun liittyy monelle kiusallisia ja noloja muistoja, joten maan tapaan ne sivuutetaan vaikenemalla. Satakunnassa minuakin (syntynyt 1945) kiusattiin koulutiellä eivätkä opettajatkaan olleet hyvin suosiollisia.Olin silti hyvä oppilas.Muilla serkuilla oli vielä vihameilisempiä opettajia. Vielä viime vuonna eräs äitinsä puolesta satakuntalainen 50 vuotias serkun tytär kertoi työtoveristaan, että tämä mainitsi vihaavansa karjalaisia. Suurin osa siirtokarjalaisista löysi paikkansa ja leipänä Suomesta. Kaikki eivät löytäneet. Minun 18 hengen serkussarjastani itseni mukaanlukien 5 serkkua löysivät leipäpuunsa neljästä eri Euroopan maasta. Edellisen polven sukua muutti Kanadaan. Minunkin vahempani joutuivat kahdesti evakkoon, kuudeksi vuodeksi kiertämään kodittomana Suomea. Kun sijoituspaikka lopuksi osoitettiin ja työllä ja vaivalla saivat 4 pienen lapsen kanssa kotia rakennetuksi, niin paikalliset isännät huutelivat jouluaamun kirkkotiellä perään mustalaisiksi. Ei varmaan kenenkään ole hauskaa muistella. On ilo lukea, että siirtokarjalaiset ovat menestyneet keskimääräistä paremmin. Oli kai pakko, ettei jää jalkoihin tallatuksi.
    Ehkä kannattaa katsoa kartalta, missä päin Suomea on nytkin eniten avointa vihamielisyyttä muunmaalaisia kotaan ja tietyillä puolueilla vahva edustusto(vrt. mm. virpomisjupakka). Sattuu olemaan minun sukuni sijoitusmaakunta.

    VastaaPoista