Koko Suomessa on tapana syödä jouluna samanlainen jouluateria: kinkkua, laatikoita, rosollia ja jälkiruoaksi riisipuuroa ja sekahedelmäkeittoa ja toisena joulupäivänä kapakalaa. Saksassa ei näin ole. Jouluruoka – kuten kaikki muukin ”perinteinen” – riippuu täysin siitä, missä osavaltiossa ja millä seudulla siellä olet.
Jouluateria on yksi vuoden perinteisimmistä ja runsaimmista aterioista. Monet perheet tarjoilevat jouluaattona perunasalaattia makkaroiden kanssa. Ai, eikö sinusta kuulosta juhlalliselta?
Makkarat ja perunasalaatti on erityisen suosittu perinne Thüringenissä ja Saksissa. Seuraavina joulupäivinä tarjoillaan hanhenpaistia perunapalleroiden ja punakaalin tai jopa karpin kera. Schleswig-Holsteinissa syödään mieluiten ankkaa. Muita saksalaisia jouluna suosittuja ruokia ovat stollen (katso alla), paahtopaisti, haudutettu naudanliha, riista, fondue ja raclette.
Monille jouluhanhi on ehdoton pakko.
Jouluateria ei ole joulun pääasia, vaan yhteisöllisyys, valitusta ruokalajista riippumatta. Joulu on yhdessäolon aikaa. Jouluateria ei siis ole vain kulinaarinen kokemus, vaan rakkauden ja yhteenkuuluvuuden ilmaus, joka kuvastaa tämän vuodenajan juhlallisuutta.
Saksassa erilaisten piparkakkujen ja keksien tekeminen joulun alla on suosittua – niitä tekee kunnon perheenäiti peräti 40 eri lajia ja ne syödään ennen joulua! Näitä tarjoillaan myös Nikolauksenpäivänä 6. jouluuta. Meillä ei juhlita sinä päivänä Nikolausta, vaan piispa Pyhä Nikolaus eli Santa Klaus eli joulupukki tulee jouluaattona.
Stollen on saksalainen, muodoltaan pullapitkoa muistuttava leivonnainen, joka valmistetaan rasvaisesta ja makeasta hiivataikinasta. Stollen on saanut nimensä ilmeisesti painonsa ja ulkonäkönsä perusteella muinaisyläsaksan sanasta stollo, joka tarkoittaa tolppaa tai pylvästä. (wikipedian määrittely) .
Stollen
Perunasalaattia on kahdenlaista: majoneesipohjainen kuten Suomessa, ja lihaliemeen imeytetty. Jälkimmäinen on minusta herkullisempaa.
Tässä yksi makkara-perunasalaatti-versio.
Perunasalaatti makkaroiden kanssa jouluksi
45 min.
800 g perunoita
suolaa
1 tl kuminan siemeniä
1 kourallinen persiljaa
1 kourallinen ruohosipulia
1 sipuli
1 rkl voita
125 ml kasvislientä
3-4 rkl valkoviinietikkaa
pippuria
ripaus sokeria
3 rkl kasviöljyä
4 punasipulia
1 1/2 litraa lihalientä
100 ml valkoviinietikkaa
200 ml kuivaa valkoviiniä
1 tl sinapinsiemeniä
1tl pippuria
1 tl katajanmarjoja
2
laakerinlehteä
12 nakkimakkaraa
Valmistus
Pese perunat, laita ne kattilaan, peitä vedellä, lisää 1 tl suolaa ja kuminan siemeniä ja keitä noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Valuta, anna jäähtyä hieman, kuori, leikkaa viipaleiksi ja laita kulhoon.
Huuhtele persilja ja ruohosipuli, ravista kuivaksi ja hienonna lehdet tai leikkaa ruohosipuli pieniksi rulliksi.
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuumenna voi ja kuullota kuutioitu sipuli läpikuultavaksi, kuullota lihaliemellä, kuumenna läpi ja kaada perunoiden päälle. Lisää 3-4 rkl valkoviinietikkaa, mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.
Kuori punasipulit lihalientä varten ja leikkaa ne renkaiksi.
Kiehauta liemi 100 ml:n valkoviinietikan, viinin, sinapinsiementen, pippurisiementen, katajanmarjan, laakerinlehden, 1-2 rkl sokerin ja sipulien kanssa. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää makkarat ja anna kypsyä noin 8 minuuttia.
Sekoita öljy ja yrtit salaatin joukkoon, mausta ja tarjoile makkaroiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti