sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Tarkenna mitä haluat. Veneessä istumista?

Seuraavasta B:n kertomasta tulee mieleeni huomauttaa, että ihmiset ovat usein epätäsmällisiä. Viennin avustajana voin puhua vaikka vain omasta alastani. Saksalaiset ja venäläiset ovat kiukuissaan suomalaisille enimmäkseen siksi, että suomalaiset sanovat "voivansa" tehdä jotain. Isittelyhän on Suomessa kohteliaisuutta. "Teetkö vai et", kuuluu heti saksalaisen ja venäläisen kysymys.

Kadulla minulta kysytään, onko minulla kelloa. Mahtaako oikeasti kukaan haluta tietää, onko minulla kello vai ei? Siksi aina vastaankin: "Ei ole. Mutta jos haluat tietää ajan, niin se on..."

Useimmat ihmiset eivät edes tiedä mitä haluavat. Eipä ihme, että mitään muutosta ei tapahdu, mitään tulosta ei tule. Mitäs luulet että tapahtuu, kun menet ostamaan asemalle matkalippua ja sanot "jonnekin"?

Tässä toinen B:n kertoma hänelle tapahtunut asia. B. sanoi minulle sitten myös, että aina eivät toiveet mene kuten pitää. Hänen mielestään siis.

Nyt kun on paras paukkuva pakkanen, niin "pitäisi" puhua talviurheilusta eikä veneilystä? B. on intohimoinen veneilijä, asuu Bodenjärven rannalla ja vaikka järvi on suomalaisen silmin pieni (70 km pitkä), sen rannat ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia, onhan se lisäksi kolmen valtion alueella. Jos saksalaisia kuuntelet ja katselet, niin neljän, sillä Baijeri ja Baden-Württemberg ovat hyvin erilaisia ja täysin itsenäisiä osavaltioita.

B:n kanssa siis kahvittelimme kesäisessä Friedrichshafenissa. Hän kertoi tilanneensa koko edellisen kesän vapaa-aikaa veneilyyn, mutta olikin katkaissut jalkansa keväällä, eikä voinut muuta kuin istua veneessään, jalka paketissa. Sairaslomaa oli kestänyt tismalleen toukokuun alusta lokakuun loppuun, eli täyden veneilykauden.

Kyselin tarkempia. Mitä hän oli - sananmukaisesti - tilannut? Hän ei heti vastannutkaan, vaan rupesi nauramaan ääneen. "Että saisin istua veneessäni toukokuun alusta lokakuun loppuun." "Ja mitä sait", kysyin. Ja vastasin samantien. "Sait täsmälleen sen mitä tilasitkin!" Siinä eivät protestit auta - tilaus oli toimitettu kuten tilattu oli, vaikka tarkoitettu oli muuta kuin istumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti