Allensbach / Bodensee, Bodenjärvi.
Vanhemman poikani ottama panoramakuva. Hän harrastaa kuvausta pienoislentokoneesta; kotisivu löytyy osoitteesta
http://www.luftbildspezialist.de/
Allensbach sijaitsee Bodenjärven rannalla, kymmenisen kilometriä Konstanzista pohjoiseen. Asukkaita n. 8000.
Siellä on
- piiiiitkä rantapromenadi. Joka päivä kävin rannalla kävelemässä tuolloin kun Allensbachissa asuin. Tietenkin on myös venesatama, ja etupäässä siellä on purjeveneitä. Opin minäkin purjehtimaan. Sää on vain varsin vaihteleva: joko ei ole tuulta laisinkaan, tai sitten sitä on liikaa. Bodenjärvi on vaarallinen äkkinäiselle, vuosittain kuolee kymmenisen ihmistä myrskyissä tai sukeltaessa. Siksi Bodenjärvelle vaaditaan oma purjehduslupa, nk. Bodensee-Pass. Ja sitä myös valvotaan, että ainakin yhdellä veneessä on tuo passi.
Ja onhan uimarantakin, tietenkin. Ja kolme leirintäaluetta.
- Allensbacher Institut, Institut für Demoskopie - siis demoskooppinen eli gallup-instituutti. Sen perusti vuonna 1947 Elisabeth Noelle-Neumann (9. joulukuuta 1916 – 25. maaliskuuta 2010). Hän oli saksalainen valtiotieteen tutkija. Hän kehitti Hiljaisuuden spiraali -mallin koskien julkisen keskustelun sääntöjä yhteiskunnassa ja sen vaikutusta yksilöiden mielenilmaisuihin. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1940 ja toimi professorina sekä USA:ssa että Saksassa.
Kysyttäessä miksi hän perusti laitoksensa juuri Allensbachiin, hänen vastauksensa oli: "Koska siellä on kaunista."
Professori Noelle-Neumann on kehittänyt ne menetelmät, joita mielipidetutkimuksissa Suomessakin käytetään.
Nykyisin Allensbachin demoskopiaa johtaa professori Renate Köcher ja se työllistää Allensbachissa n. 95 henkilöä, joista 25 tiedemiestä/-naista sekä parituhatta sivutoimista haastattelijaa. Se on edelleenkin Saksan arvostetuin gallupinstituutti.
- Neurologinen sairaala, Kliniken Schmieder. Pääpaikka Allensbachissa, muita hoitolaitoksia Gailingenissa ja Konstanzissa. Hyvin arvostettu varsinkin onnettomuuksien ja halvausten jälkihoitoon tarkoitettu sairaala. Sen entinen johtava lääkäri, neurologian professori MIT:stä USA:sta ja kielitieteen professori Moskovasta, Paul-Walter Schönle perheineen kuuluu lähimpään ystäväpiiriini. Asuu nykyisin Magdeburgissa.
- Hildegard-parantola. Sen perusti tri Wighard Strehlow. Hän käyttää keskiaikaisen parantajan ja visionäärin Hildegard von Bingenin menetelimiä, jotka toimivat yhä tänäänkin, sekä kouluttaa ja opastaa ravitsemusasioissa. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja terveellisen ravitsemuksen alalta.
Strehlow'n perheeseen meidät sitoi hänen vaimonsa Karin, joka on amerikkalainen pianisti, ruotsalaista elkuperää, tyttönimeltään Anderson. Hän oli tyttäreni toinen pianonsoiton opettaja, joten kävimme hyvin usein heidän kotonaan.
- Hegnen 1856 perustettu katolinen luostari Barmherzige Schwestern vom Heiligen Kreuz - Pyhän Ristin Laupiaat Sisaret. Luostari ylläpitää vanhainkotia ja talouskoulua ja hotellia. Maantien varrella näkyy oikealla järvi ja vasemmalla paksu muuri - voisi sanoa että siellä luostarin muurin takana on... puutarha. Ja aina taidenäyttely. Luostarirakennus rakennettiin alunperin kuninkaan kesälinnaksi.
Lyhyesti sanottuna luostarin elämä on aivan jotain muuta kuin mitä yleensä oletetaan. Nunnat ovat hyvin aktiivisia kaikilla elämän aloilla.
- Mitähän vielä? Teknologiakeskus, kunnan ja paikallisen pankin yhteinen, menestyvä yritys. Siellä minullakin oli toimitilat ja nykyisin vieläkin internet-palvelin (tza = Technologiezentrum Allensbach). Olin palveluineni ja toimiston sijainnin takia oven sisääntulon vieressä tietyllä tavalla teknologiakeskuksen sydän: talon väki eli siellä olevat yrittäjät pysähtyivät juttelemaan ja kahvittelemaan, ja yhä vieläkin he pitävät yhteyttä.
- Mahtavat ravintolapalvelut. Ensimmäisenä mainitsen See-Restaurant Leisnerin, Leisnerin perheen rantaravintolan. Paljon paljon on muitakin... voi, käykääpä suomalaiset ottamassa mallia!!!
- Kulttuuritarjonta: kulttuuritoimiston väki, jonka löytää vanhasta asemarakennuksesta keskeltä kylää, järjestää vaikka mitä, pienimuotoista tasokasta kulttuuriohjelmaa. Ulkoilmakonsertti kaksi kertaa viikossa rantapuistossa, muita konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä. Esimerkiksi.
- Eläin- ja huvipuisto. Luonnon villieläimet, kauriit, villisiat, karhut, ketut jne. sekä iso lasten riemupuisto kaikkine vempeleineen. Syksyisin veimme eläimille ruuaksi kastanjoita, joita jo omakin kastanjapuumme tuotti tuhansin kappalein.
- Kaksikin linnaa. Toista, Langenrainin linnan opintokeskusta (Lake Constance Business School) ylläpitää joukko teknisen korkeakoulun professoreita. Rakennus on 1600-luvulla rakennettu metsästyslinna. Siellä alakerran holvisalissa pidin viisikymppiseni...
Toisessa, Freudenthalin barokkilinnassa on Humboldt-instituutin koulutuskeskus johtohenkilöille. Lisäksi siellä järjestetään muitakin seminaareja ja konsertteja.
- "Oma kirkkoni" mäellä, evankelinen kirkko Hörenbergillä, korkealla, mistä näkyy koko järvimaisema, kuten kuvassakin vähäsen siintää. Se uudistettiin sinä aikana, kun Allensbachissa asuin, ja siellä on erittäin hyvä akustiikka, josta syystä siellä pidetään usein konsertteja. Pyhäkoulua pidin tiimin kanssa vuorotellen kymmenisen vuotta. Tytär säesti 15-vuotiaasta sunnuntain jumalanpalvelukset ja vanhempi poikani oli nuorten piirin aktiivijäsen. Nuorempi poikani vaihtoi katolisesta lastentarhasta Montessori-tarhaan, jota olin perustamassa yhdessä toisten kanssa. Nykyisin hän asuu taas Allensbachissa; kun suomalaiset nuoret eivät häntä, suomea puhuvaa maahanmuuttajaa, Suomen kansalaista, hyväksyneet, hän palasi Saksaan.
- Ja vieläkin. Allensbach oli ensimmäinen kunta Saksassa, joka ryhtyi systemaattisesti erottelemaan jätteet. Se sitten levisi sieltä koko maahan.
Miksikö muutin pois? Jaa-a...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti