lauantai 4. tammikuuta 2014

Venäjän kieltä

Suomalainen ystäväni on sitä mieltä, että ei ole oikein, että itärajalla Suomessa työpaikkoja saavat ne, jotka osaavat venäjää. Nuoret suomalaiset tradenomit sitten joutuvat kortistoon. Se on väärin, hän sanoi. 

Olen sitä mieltä, että tuo on vapaan markkinatalouden tulosta. Mitä työnantaja tekee sellaisella työntekijällä, joka ei hallitse työtään? Jos työn tekemiseen kuuluu venäjän taito, totta kai työnantaja ottaa töihin sellaisen, joka osaa venäjää.  Merkonomikoulutus Suomessa on lisäksi  kokenut inflaation, ja kuvaavaa onkin yksi oululainen työpaikkailmoitus: "Paikan saa merkonomi tai muu reipas nuorimies". 

Ystäväni vastasi, että on kohtuutonta vaatia nuorelta tradenomilta venäjän opiskelua. Miten niin kohtuutonta? Jos työpaikkaan on vaatimukset, ne on täytettävä. Tiedän, mitä on venäjän opiskelu. On aivan  naurettavaa pelätä kirjaimia. 

 http://www.finroute.ru/upload/iblock/cb1/cb11ab925b1340ad85ec46f1a316c89a.jpg

Jututin Laplandia-marketissa Nuijamaan rajalla nuorta naista kahvilan kassalla. Hän kertoi käyvänsä Itä-Suomen koulua ja joululomallaan toimivansa marketin kahvilan kassalla, sillä asiakkaat ovat lähes kaikki venäläisiä. Itse asiassa olimmekin ainoat suomalaiset koko kaupassa... Rajan yli tulee joululoman aikana Suomeen arviolta 600.000 venäläistä. He tuovat meille rahaa. He eivät puhu suomea vaan venäjää. Missä ovat meidän venäjän kielen taitoiset palvelualan ammattilaiset?
 

Kalajoki kehuu olevansa matkailukaupunki. Miksi täällä ei ole venäjän- eikä saksankielistä henkilökuntaa? - Ai jaa, ehkä Kalajoki ei sitten oikeasti olekaan matkailukaupunki. Eilen, perjantaina Sani-Fani oli täynnä venäläisiä asiakkaita. Paikalla ei ollut henkilökunnan puolella ainuttakaan, joka olisi osannut venäjää... 

1 kommentti:

  1. Nuori tradenomi pääsisi sitten pois työttömyyskortistosta ja saisi työpaikan sekä itä- että länsirajalla, kun opettelisi vanäjää. Ei kai joku ole jo nuorena jämähtänyt niin paikoilleen, että ei älyä parantaa mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla aikuisopetuksen piirissä? "Suuriin ikäluokkiin" kuuluvana tiedän, että kilpailussa pärjää vain niillä keinoilla, että osaa paremmin tai jotakin muuta kuin kilpailijat, eli ahkeruudella ja sisulla.

    VastaaPoista