perjantai 24. tammikuuta 2014

Kaunein näkemäni rakennus on Taj Mahal


Suurmoguli Shah Jahan rakennutti Agraan vuonna 1631 lempivaimolleen tämän kuoltua mausoleumin. Se on 58 metriä korkea ja 56 metriä leveä ja seisoo 100 x 100 metrin kokoisella marmorijalustalla. Rakennus on aamuisin vaaleanpunertava, iltaisin valkoinen ja kuutamolla kultainen. 


Makasimme ilta-auringon laskiessa selällämme Taj Mahalin seinän vieressä, marmorilaatoilla, rakennuksen ulkopuolella. Laatat olivat illalla kuuman päivän jälkeen ihanan viileitä. Katselimme seinien muotoja ja marmoriin veistettyjä ja istutettuja kukkakuvioita. Kuvioita on tuhansia. Ne näkee vain ihan läheltä. Kauempaa rakennus näyttää valkoiselta. Makasimme aivan hiljaa, ei ollut muita turisteja. Vain australialainen matkalla tapaamamme maailmanmatkaaja Jim hauskutti meitä kommentoimalla silloin tällöin milloin mitäkin. Myöhemmin hän kävi luonamme Saksassa jollain maailmanmatkoistaan.

Ei tuntunut samalta paikalta, kun kävin paikalla kymmenen vuotta myöhemmin. Turisteja oli paikalla tuhansia, vierailu oli vain pikaisesti mahdollinen eikä illalla ollenkaan.

Moguliaikaisia upeita rakennuksia on Intiassa paljon. Arabien rikas mielikuvitus on tuottanut henkeäsalpaavan kauniita rakennuksia. Näitä ovat myös Hagia Sofia Istanbulissa ja Alhambra Espanjassa. Ja varmaan paljon paljon muutakin, mutta en ole käynyt Iranissa enkä Irakissa. Ja me suomalaiset palvomme Alvar Aaltoa ja laatikoita.

Kyllä, Bombayssa on Taj Mahal -niminen hotelli. Hieno kuin mikä ja ökykallis. Intialaiset ystävämme halusivat ehdottomasti tarjota meille siellä oluet. Palvelualtis hotellin tarjoilija seurasi minua jopa sisälle vessaan, jossa tarjosi vessapaperia. Ystävällisesti ohjasin hänet ulos pömpelistäni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti