torstai 19. heinäkuuta 2012

Berliinin vanhat velat

Minusta tämä uutinen on kerta kaikkiaan niin herkullinen, että en malta olla kopioimatta sitä tähän blogiini. Alkuperäisen voi lukea sivulta http://www.hs.fi/msn/ulkomaat/Berliini%C3%A4+vainoaa+450+vuotta+vanha+j%C3%A4ttivelka/a1305584367346 .

Numeroita heitellään sinne tänne. En niitä kuitenkaan tarkistanut, mutta kommentoijat näköjään tarkistivat. Lisäksi muutkin kommentit ovat varsin herkullisia. Artikkelin alla muutama. Oma huomautukseni: Saksassakaan julkinen velka ei vanhene koskaan. Mittenwalde on Saksan mittapuun mukaan kyllä suhteellisen pieni, mutta kaupunki se sentään on.

…………………………………………………………………………


Brandenburgin portti Berliinissä on yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä.


BERLIINI. Mittenwalden kylä Saksassa teki tuottoisan päätöksen vuonna 1562, kun se lainasi Berliinille 400 kultarahaa. Vuosikoroksi sovittiin kuusi prosenttia.

Berliinistä 30 kilometriä etelään sijaitseva Mittenwalde on 8 800 asukkaan pikkukylä.

Berliinin harmiksi 450 vuotta vanha velkakirja on löytynyt. Mittenwaldelaisen tutkijan mukaan se on aito ja yhä pätevä.

Näin ollen Berliini olisi pikkukylälle velkaa 11 200 kultarahaa, mikä euroiksi muunnettuna tarkoittaa noin 112 miljoonaa. Jos summaan laskettaisiin mukaan koronkorko ja inflaatio, velka olisi biljoonia euroja, arvioi keskiviikkona Radio Berlin Brandenburg.

Mittenwalde on yrittänyt periä velkaa pääkaupungilta, mutta turhaan. Berliini on tosin luovuttanut kylälle yhden kultarahan vuodelta 1539.

Jättivelan maksun todennäköisyyttä vähentää se, että Berliinillä on jo valmiiksi velkaa kymmeniä miljardeja euroja.

Korjaus: Berliinin kokonaisvelka korjattu miljoonista miljardeihin.

……………………………

•MVA

skiidu

Jos Berliinin velka on vain 63 miljoonaa niin eipä ole paljon, noin 12 Euroa per asukas.

Maailmalla Berliinin velasta kirjoitetaan termillä "63 billions" eli 63 miljardia.

Toimittajille ja poliitikoille tosin "billion" ja "million" tai miljoonat, biljoonat sun muut biljardit ovat aika samoja juttuja. Usein mm. isojen massojen painoa koskevissa uutisoinneissa mokataan myös tuhatkertaisesti (tavallisesti alaspäin), Fukushiman säteilyuutisoinneissa media lateli parhaimmillaan säteilyarvoja miljoonakertaisesti (tällä kertaa ylöspäin).

•HJM78

Voi itku... kukahan tuolla Radio Berlinissä oikein taas toimittajana? Miten niin, "Jos lasketaan korkoa korolle..."? Tottakai pitäisi laskea, normaali lainan laskentatapa ollut viimoset 3000 vuotta.. Pitää varmaan siirtää omat lainat Saksaan jos ne siellä ilmoitetulla tavalla laskee ;)

Ja Inflaatio? Se taas kuulu lainalaskentaan mitenkään.. Ei ihmekään jos ihmiset ylivelkaantuu, jos ei ymmärretä talouden perusteita... Muistuu mieleen tarina Intian kuninkaasta, joka suostui majksamaan hänet shakissa voittaneelle palkkion seuraavasti: shakkilaudan eka ruutuun yksi riisin jyvä, toiseen kaksi, kolmanteen neljä, neljänteen kahdeksan...jne. tuli kallis oppiraha sillekin.

•Silkkimuikku

Taitaa olla kesätoimittajat asialla, velkaa Berliinillä on yli 60 miljardia euroa, eli 60 000 miljoonaa. Samoin mielenkiintoista,että kultarahankin olivat antaneet jo ennen kuin olivat lainanneetkaan niitä.

•Pukkilan Jaska

Katainen, Urpiainen hoi, tässä on yksi velallinen lisää. Pikku juttu, vain 11200 kultarahaa eikä kukaan voi tietää minkä kokoisia ja kuinka monta karaattia. Hällä väliä, käteistä se vaan on.

Olkaa vastustelevinanne, vaativinanne vakuuksia ja valittakaa surkimukset, kun kuitenkin otatte tästä ainakin 360 kultarahaa suomalaisen veronmaksajan maksettavaksi .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti