Tässä vieraitamme Kalajoen Jukuparkkiin ohjatessa tuli mieleen matkailijan toiveet. Yksi voisi olla huvipuisto Hampurissa?
©Tim Winzentsen
Peräti 250 erilaista laitetta ja vempelettä, 1,6 km pituudelta runsaasti yllätyksiä isoille ja pienille. Kesätivoli on avoinna 31 päivää.
Herkkuja kuten Schmalzkuchen (rasvaleivonnaisia ;-) ?), ruskistettuja manteleita tai kasleria ruistaikinassa. Näitä pitää jokaisen vieraan maistaa. Ja jokaista vierasta odottaa vuoristorata ja näköala 60 metriä korkeasta maailmanpyörästä, ja kummitusjunassa pelkääminen.
Maailman uutuus ja paljon uudenlaisia sekä klassikkoajolaitteita
”Willi hiiri XXL” on tänä kesänä ensimmäistä kertaa mukana. Kaikkien aikojen suurin villi hiiri eli vuoristorata tarjoaa jännitystä kaksinkerroin, sillä se on melkein 600 metriä pitkä rata.
Ja tämän vuoden huippuja Hampurissa sitten ovat nimenomaan erilaiset vesipelit.
1001 ja yksi yötä
Omalla osastollaan on orientaalinen basaari, teemanaan 1001 yötä. Vierailijat pääsevät satuun sisään. Tarjoillaan itämaiden herkkuja, nähdään napatanssia ja miekkataisteluja, jonglöörit, temppujentekijät tekevät temppujaan. Tämä kaikki keskellä Hampuria.
Ilotulitus joka perjantai
Upea kokemus: suuri ilotulitus joka perjantai kello 22:30!
(Kuva: Florian Rommerskirchen, www.feuerwerk-fanpage.de)
Olipa kerran
Jo 1100-luvlla kauppiaat, käsityöläiset sekä kaikenlaiset huvittajat ja silmänkääntäjät etsivät suojaa Hampurin Marian tuomiokirkosta.
(kuva: hamburg.de)
Koska senaikainen arkkipiispa Burchard von Bremeniä häiritsi kirkossa tapahtuva kirjava markkinatoiminta, hän kielsi 1334 markkinaväeltä pääsyn tuomiokirkkoon, uhkana kirkollinen panna.
Vaan sepä ei miellyttänytkään kirkkoväkeä. Hampurilaiset ovat aina pitäneet kiinni perinteistään. Eikä perinteitä voinut mikään arkkipiispa horjuttaa. Piispa joutui perumaan kieltonsa, mutta salli pääsyn tuomiokirkkoon vain huonon sään vallitessa.
Niin markkinat ja markkinariehat pidettiin edelleen tuomiokirkossa, kunnes koko kirkko purettiin 1804 ja markkinaväki joutui lähtemään muualle, kiertolaisiksi muihin Hampurin kaupunginosiin. Pysyvä markkinapaikka heille annettiin vasta 1893: juuri tämä Heigengeisteld, jossa nykyinen DOM eli kansanjuhla on. Heiligengeistfeld on suomeksi ”Pyhän Hengen alue” – no, missäpä muualla maailmassa kuin Hampurissa meidän mielestämme vähiten kirkolliset asiat tapahtuvat kuin juuri siellä. Toinen samanlainen maailman vähiten kirkollinen paikka on sitten St.Pauli – Pyhä Paavali, jossa korttelissa tunnetusti sijaitsee suomalaisille Irwingin tunnetuksi tekemä katu Reeperbahn.
Nimi on enne: tämän kansanjuhlan nimeksi vakiintui DOM eli tuomiokirkko. Talvimarkkinoiden jatkeeksi tulivat 1947 kesämarkkinat, ja vuodesta 1948 pidetään vielä lisäksi kevätmarkkinat Heiligengeistfeldillä, eli tällä Pyhän Hengen aukiolla.
Nämä kolme tapahtumaa ovat koko Saksan suurimmat ja pisimmät kansanjuhlat. Vierailijoita tuli vuonna 2009 peräti 10,8 miljoonaa…
Ja kaikkea kummallista on myös. Vuonna 2004 internetissä tutustunut pari meni naimisiin korkealla tivolin tornissa. Pappi oli tullut ihan sitä varten Münchenistä asti, sillä paikka ei liene kovin tavallinen.
Lisää ajankohtaista tietoa: www.hamburg.de/dom
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti