lauantai 13. helmikuuta 2016

Kuolema vain lavastettu: Wolfgang Amadeus Mozart löytyi Hawaiilta. 
Torstaina, 28. tammikuuta 2016

Honolulu (dpo) – Todellinen sensaatio! Häntä pidettiin vuosikausia kuolleena – eilen eräs maailman loistokkaimmista ja lahjakkaimmista muusikoista on tullut takaisin. Muusiikin harrastaja ja amatöörisellisti Wanne Eickel huomasi lomallaan Hawaiilla rantabaarissa, että siellä oli Mozart, joka siemaili tyytyväisenä cocktailiaan.
 
Aluksi hän väitti, ettei ollut tuo kuuluisa säveltäjä. Mutta ihailijan painostettua hän oli ilmeisesti nopeasti päättänyt lopettaa piilottelun ja palata estradille.

Kuolemansa 5. joulukuuta 1791 Salzburgin ihmelapsi oli – omien sanojensa mukaan – vain lavastanut. ”Kaikki minuun kohdistunut ympärilläni ollut teki minut hulluksi!” kertoo pikku-Wolfgang erikoishaastattlussa, jonka hän antoi musiikkilehdelle ”Rolling Postillone*.
 

 
"Kirjoitin ensimmäiset sävellykseni viisivuotiaana, ja jo heti seuraavana vuonna isävainaani kierrätti meitä ympäri Euroopan. Koko lapsuuteni vietin pianon ääressä – siltä ainakin tuntui.“ 

 Kärsi kunnianhimoisen isänsä takia: Wolfgang Amadeus Mozart kuusivuotiaana
 
Sitten seurasi jatkuva juhlittujen serenadien ja seuraelämän temppujen, kiitettyjen oopperoiden ja nopeiden laskujen kausi. ”Kun sitä nyt ajattelen, tuntuu siltä kuin olisin vain halunnut täyttää tyhjyyden jatkuvalla menemiselläni”, Mozart kertoo.

Mutta myös taloudelliset vaikeudet saivat taiteilijan jättämään taakseen entisen elämänsä ja lavastamaan kuolemansa. ”Päätin asian niin äkkiä, että en edes ehtinyt saamaan Requiemiani valmiiksi. Harmi, se oli hyvä kappale. Mutta uuden elämän voin aloittaa vain silloin, jos ihmiset oikeasti uskoivat minun kuolleen.” Päätöksestäni tiesi vain haudankaivaja ja sisareni Maria Anna.

 Mozart (pianon ääressä, missäpä muuallakaan?) vuonna 1770

"Minusta oli hassua, miten kaikki uskoivat valheeseeni“, velikulta kertoo. Yhä vieläkin historioitsijat riitelevät Mozartin kuoleman yksityiskohdista.
 
Uuden elämän Mozart aloitti Etelä-Italiassa, ennen muuttoaan Hawaiille, jossa hän eli nimellä Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Müller. Elantonsa hän hankki pienemmillä toimeksiannoilla musiikin alalla, tehden mainoksia, radiospotteja, musiikkia puhelinvastaajiin ja erotiikkalyhytfilmeillä.
 
Nyt kassikkomestari on taas ramppivaloissa ja suunnittelee tulevaisuuttaan: Fis-mollisinfonia Lady Gagalle ja suurelle orkesterille ensiesitetään vielä tänä vuonna.  

 
*Saksan suurin musiikkijulkaisu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti