keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Antaako periksi vai ei?

Kaksi viime aikojen uutista, joilla ei ensin näkemältä näytä olevan mitään tekemistä keskenään, mutta jotka kertovat mielestäni kuitenkin mielenkiintoisen tarinan.

Ensinnäkin, on USA:n presidentti Barack Obama. Hän sanoo ihan tosissaan, että hän ”haluaa nähdä sen miten amerikkalainen menee Marsiin”. Mies täyttää pian 49, odotettu elinikä USA:ssa on 77 – joten se antaa hyvin tarkan ajankohdan. Aivan kuten silloin muinoin, kun Kennedy asetti tavoitteekseen päästä kuuhun, on kansa innostunut, kansallistunto kasvaa taivaisiin; vetäjä, moottori on taas saanut suuria aikaan. Presidentti tekee kansastaan tiimin, jolla on yhteinen päämäärä, kansa on ylpeä ja uskoo tulevaan – ja unohtaa (tietenkin myös) ison osan jokapäiväisiä ongelmiaan. Obama osasi.

Ja sitten on Kreikka. Se oli kerran läntisen kulttuurin kehto, suurten filosofien kotimaa, Euroopan äiti. Ja nyt? Pohjamudissa. Eikä pysty edes vähäisessä määrin tarkastelemaan omia ongelmiaan saati yhteisestä tahdosta niistä selviämään. Hm… puuttuu vetäjä, moottori? Ihan niin yksinkertaista se ei sentään ole. Kreikka on nimittäin oikeastaan meidän aikamme symboli. Itävaltalainen rahoitusalan asiantuntija Martin Theyer sanoo: „Kreikka ei ole yksittäinen tapaus – kun katsotaan viimeisten 20 vuoden talousskandaaleja, näkyy selvästi, että kehitys kulkee siihen suuntaan, että velat pyritään piilottamaan ja niistä pyritään vaikenemaan. Ensin oli sellaisia kuin Enron, nyt ne ovat kokonaisia valtioita.”

Amerikkalaista lennokkuutta, kreikkalaista epätoivoa: molemmilla on meille opetus. Jos tilanne on toivoton, voi antaa periksi. Tai sitten voi antaa itselleen, työtovereilleen ja kumppaneilleen selvän vision, saavutettavissa olevan tavoitteen, sellaisen joka ei ole liian kaukana eikä liian vaikea saavuttaa. Sellaisen, joita jokainen valmentaja ja jokainen johtaja joka päivä joutuu tekemään. Kaikki tekevät parhaansa, kun johtaja saa heidät innostumaan. Se on meidän tehtävämme, minun, sinun.

Hauskaa henkilökohtaista matkaa Marsiin toivottaa
Heinrich Kürzeder

Motivaatio- ja koulutusyritys 5-sterne-teamin viikkokirjeestä 4.5.2010
http://www.5-sterne-trainer.de/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti