perjantai 1. lokakuuta 2010

Lisää mahdottomia maailmoja: PenRose

Ensimmäistä kertaa esittelimme Hannoverissa Domotek-parkettimessuilla vuonna 2006 parketin, joka on erikoinen ja ainutlaatuinen maailmassa. Sen perustana on amerikkalaisen Roger Penrosen luonnosta löytämä kristalli, joka näyttää symmetriseltä, mutta ei sitä ole.



Meillä oli messuilla mukana palasina sahattuja PenRose-parketin osia, joita pyysimme kokoamaan yhteen. Tiesimme vallan hyvin, että ei onnistu. Useakin parkettitehtaan toimitusjohtaja näki vaivaa ja konttaili osastollamme tuntikaupalla yrittäen saada palapeliä kokoon. Ei tullut mitään…

Oikeasti oli tuolloin vain kaksi ihmistä, jotka tämän osasivat: minä ja Richard Sand, joka on tämän parkettimallin löytänyt ja patentoinut.





Näinkin voi käydä: Richard opiskeli matematiikkaa ja teki apulaisena töitä parkettiasennusliikkeessä ansaitakseen opiskelurahansa. Siinä käsityötä tehdessään hänelle valkeni, ettei teoria ollut hänen alaansa ja sitä myötä hän ideoi uusia lattiamalleja, joista sitten tämä PenRose-malli oli ensimmäinen. Ja perusti oman parkettiliikkeensä.



https://www.stylepark.com/en/penrose/classic-oak
http://www.parkettgestaltung.de/
Voihan siitä tietenkin tämänkin tehdä, jolloin on kuin astuisi portaita, vaikka lattia on täysin tasainen:



Lattian valmisti Kampin Puu Kurikasta, joka on erikoistunut tekemään lattiaa lämpöpuusta. Lämpöpuu on paistettua puuta, oikeaa puuta, joka ei lämpökäsittelyn takia elä lämpötilojen mukaan, eikä ota vastaan kosteutta, se on siis lattioiden mersu. Lämmin jalalle - voi, kunpa ihmiset käsittäisivät minkälaista hallaa itse tekevät itselleen hankkimalla lattiakseen ongelmajätettä, eli laminaattilattian. Valitettavasti siinä vaiheessa kun taloa tehdään, siihen tehdään lattia viimeisenä ja siihen ei sitten enää riitä rahat, joten valitaan halvin - laminaatti.

Messukuvia Pariisista tänä vuonna:





Tässä Roger Penrosen alkuperäinen malli. Matemaatikoille haaste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti