tiistai 28. syyskuuta 2010

Moninaisuuksien maa

Etsiessäni tietoa netistä törmäsin vuonna 2005 Suomi24:n keskustelupalstan Saksan foorumille (Deutsches Forum) kirjoittamaani kommenttiin. Tähän alle kopioin ensin viestiketjusta kaksi kommenttia. Alkuperäinen kysyjä oli Lapista ja aikoi perheineen töihin Saksaan.

"Oikea homma"
Jani
16.7.2005 13:10

Lähtekää vain ja onnea matkaan! Joudutte tekemään töitä luultavasti kovemmin kuin olette osanneet kuvitellakaan, mutta elämä siellä on helppoa ja mutkatonta. Jos olette rehtejä ja ahkeria, tulette varmasti toimeen, mitä varmimmin paremmin kuin täällä. Älkää säikähtäkö alkuvaikeuksia, sillä ne menevät ohi omia aikojaan.

Suomalaiset nauttivat Saksassa suurta arvonantoa, joten olkaa sen mittaisia. Saksalaiset ovat hyvinkin joustavia ja pitkämielisiä alkukankeuksien kohdalla, jos tulokkaalla on vain todellinen halu oppia asiat niin kuin ne ovat maassa. Yrittänyttä ei laiteta, kuten meillä paljon tapahtuu. Tästä toteaisin yleisesti, että Saksassa, ainakin entisen Länsi-Saksan alueella, vallitsee yhä se vanhanaikainen ja oikeamielinen ilmapiiri, jonka olemassaolosta meillä muistuttavat enää vain sananparret. Siellä sosialismi ei ole saanut jäytää kansalaisten mielialaa, yritteliäisyyttä eikä lähimmäisen auttamishalua.

Muistakaa, että Saksassakaan kaikki eivät valitettavasti ole rehtejä, eivät edes työnantajat. Epärehellisyyttä saattaa tulla vastaan sellaisessa muodossa, että ette ole osanneet ajatellakaan sellaista. Olkaa tarkkana, vaikka tuskin tämä teitä on ensimmäisenä uhkaamassa. Yksilön vastuu on siellä suurempi ja ihmisen ei tule antaa huijata itseään.

Opetelkaa kieli, sillä ilman sen kunnollista hallintaa ette pärjää hyvin. Puolikieliset sijoitetaan tehtäviin, joista maksetaan mitä maksaa viitsitään. Saksa on aivan yhtälailla saksankielinen kuin Suomi suomenkielinen.

Jos opitte kielen hyvin ettekä kohtaa suuria vastoinkäymisiä, tulette viihtymään. Ehkäpä ette halua edes takaisin, jos saatte kaikki lapset sinne ja sopivasti sikäläisiä ystäviä. Saksassa on suomalaisiakin niin paljon joka paikassa, että suomeakin saa puhua tarpeeksi. Ja mikä parasta, siellä on ihana ilmasto.


"ainakin 3 eri saksaa"
saksassa asuva suomalainen
1.9.2005 01:39

Minusta on olemassa ainakin 3 eri Saksaa:

- pohjoinen Saksa, esim Bremen: meri-ilma, vettä ja räntää sataa, ovat luterilaisia, kieli vähän sitä mitä koulussa Suomessa opetetaan, paitsi kun puhuvat paikallismurretta.

- eteläinen Saksa, jossa talous pyörii paremmin, ovat vanhanaikaisempia, katolilaisia, puhuvat tosi eri kieltä kuin koulussa opetettiin, harva haluaa/osaa puhua kirjakieltä. Ilmasto on tosi mukava, ja jos siellä oppii asumaan niin varmaan paras osa Eurooppaa.

- Itäinen Saksa (vanha DDR) minun kokemukseni on että moni tuttu sakemanni on sieltä pois muuttanut. Mukavia ihmisinä, mutta taloudellisista syistä häipyneet, eli ei siellä helppoa ole.


"moninaisuuksien maa"
Pipa01 - siis minä
21.11.2005 21:26

Allekirjoitan edellisen. Se on kuitenkin vain karkea yleistys, sillä Saksassa mikään ei ole samalla tavalla yhtenäistä kuin Suomessa: jopa kylästä toiseen mentäessä tavat ja murteet saattavat vaihtua täysin.

Ja huomautan kissankokoisilla kirjaimilla, että voitte unohtaa suurin piirtein kaiken, mitä luulitte elämästä tietäneenne, ennen kun lähdette ulkomaille. Mikään asia ei enää olekaan samoin kuin mitä lapsesta asti olette ajatelleet.

Ensin tulee se jännittävä uuden kokeminen, jolloin moititaan kaikki suomalaisuus...

Sitten tulee se kamala koti-ikävän vaihe, jolloin manataan kaikki saksalaisuus...

Sitten tulee sopeutumisen ja alistumisen vaihe, tai kotiinpaluu, etenkin jos on lapsia ja huomataan, miten saksalainen koululaitos toimii..

Ja sitten tulee se vaihe, jolloin tuntee olevansa ei-minkään-maan-kansalainen: suomalaiset eivät ymmärrä, saksalaiset eivät semminkään ymmärrä.. Koko ajan olet selittämässä jollekin jotain siitä toisesta maasta, kyllästymiseen asti.

On hyvä muistaa, että ei ole oikeaa ja väärää, on vain erilaisia tapoja tehdä asioita, on vain erilaisia mielipiteitä asioista.

Asun enimmäkseen Saksassa, mutta olen usein viikkoja Suomessa; olen päivittäin tekemisissä molempien kansakuntien kanssa, ja todella usein lisäksi sveitsiläisten, ranskalaisten, itävaltalaisten, luxemburgilaisten, belgialaisten.. jne. kanssa. Kun puhun saksaa, saksalaiset eivät kuule, että en ole saksalainen. Puhun myös hyvin ranskaa. En sano tätä kehuakseni itseäni, vaan siksi, että minua ei mielletä näissä maissa ulkomaalaiseksi, joten minulle jutellaan kuten kenelle omanmaalaiselle hyvänsä.

Suomalaisena Saksassa on hyvä asua. Mutta muistakaa: saksaa pitää osata! Vain nuoret osaava englantia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti