maanantai 13. toukokuuta 2013

Schaffhausen ja Euroopan korkein vesiputous


Muutin vuonna 2004 Allensbachista länteen – en pohjoiseen – Riedheimin kylään, joka sijaitsee Hinzingenissä ja jossa on noin tuhat asukasta. Kylä on aivan Sveitsin rajalla, tulivuoren rinteessä, lähellä Schaffhausenin kaupunkia, joka onkin jo Sveitsissä. Matkaa asunnostani sinne oli vain 14 km. Kuva vuoren rinteestä Sveitsiin. Raja on EU:n raja, mutta rajalla asuvilla on molemmin puolin omat erivapautensa.

 
Kiusallani kuljetin Allensbachista Schaffhauseniin mennen suomalaisia vieraitani rantateitä pitkin, sillä sillä tavalla valtiota pitää vaihtaa peräti viisi kertaa ennen kuin pääsee perille. :-)
Seudulla on näes sellainenkin kummallisuus, että yksi osa Sveitsiä on kokonaan Saksan ympäröimä. Niin ne ruhtinaat ennen maita jakoivat. 

Schaffhausen on minulle varsin tuttu kaupunki, vanha ja kaunis. Asukkaita siellä on 35.000. Sveitsihän on hallinnollisesti jaettu kanttooneihin; Schaffhausen on samannimisen Sveitsin kanttoonin pääkaupunki ja sijaitsee Zürichin ja Saksan Baden-Württembergin osavaltion välillä. Ei siis sijaitse Saksassa!


http://www.lebendige-traditionen.ch/traditionen/00192/index.html?lang=en&image=NHzLpZeg7t,lm56I25Wh1aWfmJuu2G5soIaYz9HfTrLYr5upiMnZjKnGfn2AbbPPhq7dpZmtjJuVn6GYiK7p
http://www.sorglosreisen.com/images/europa/schweiz/schaffhausen/schaffhausen-allerheiligen.JPG 
http://media5.news.ch/news/680/284575-583df2e8890fb6b3e6d7b2bae6075ff6.jpg

Vanha kaupunki keskustassa on hyvin säilynyt ja sijainti 
Reinin rannalla antaa paikalle oman viehätyksensä. Vanha linnoitus on nimeltään Munot ja rakennettu vuosina 1564-1589. Vuonna 1049 perustetussa Allerheiligen-luostarissa aivan keskustassa sijaitsee kaupungin hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen museo.  Sen lähellä sijaitsee myös taidemuseo. Kaupunginkirkossa St.Johannissa sekä tuomiokirkossa voi usein kuulla varsin korkeatasoista klassista musiikkia. Minä kulttuurinälkäinen kävin myös usein teatterissa Schaffhausenissa - joskaan kaupungilla ei ole omaa tuotantoa, vaan vierailevia teatteriesityksiä. Kaupungin ympäristö on lehtimetsää.

Schaffhausenin kuuluisaksi on kuitenkin tehnyt ainutlaatuinen luonnonilmiö: Reinin putous. Se onkin Euroopan suurin vesiputous, leveyttä 150 ja korkeutta 23 metriä.  Hyvä turistinähtävyys sikäli, että vesiputous ei ole koskaan kiinni!  Vettä tulee vuodenajasta riippuen  95 – 1250 m3 sekunnissa; kesällä, jolloin turistit etupäässä seudulla liikkuvat,  keskimäärin 600 m3 sekunnissa. Komea on, käykääpä katsomassa... Veneellä pääsee ihan putouksen alle, jos siltä tuntuu. Muuten Lauffenin linnan kautta monet kymmenet portaat ala kuohujen partaalle.

 

Kaupungin historia löytyy täältä: http://www.stadt-schaffhausen.ch/Geschichte.3061.0.html

Niin kaunista noilla seuduin on, että ihan itkuksi pistää kun näitä kirjoittelee. Kerroin asuvani paratiisissa, ja sain vahvistuksen yhdeltä jos toiseltakin suomalaiselta, joka luonani kävi, että niin todellakin oli. On pähkähullua muuttaa pois paratiisista ja vieläpä vapaaehtoisesti. En edelleenkään löydä täältä Suomesta sitä absoluuttista paremmuutta, vaikka minulla onkin kaikki hyvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti