sunnuntai 17. elokuuta 2014

"Islamilainen valtio" Saksassa: vaikea taistelu terrorismin kannattajia vastaan

En ole blogissani puuttunut lainkaan Saksassa ääntään kuuluville haluaviin terroristeihin. Se natsipropaganda ja muukalaisvihamielisyys, josta suomalainen media älämölösi muutama vuosi sitten ja joka onkin oikeasti olemassa, on kuitenkin täydellisesti marginaalinen ilmiö.

Ongelmiin pyritään tarttumaan etukäteen, siitä osoituksena vaikkapa muutaman poliitikon vaatimus IS-järjestön ja sen symbolien kieltämiseen lailla. Tästä Suomi voisi mielestäni ottaa mallia.

Ensimmäisiä vaatimuksia siis jo on: vasemmiston sisäpoliittinen asiainhoitaja haluaisi, että Saksan hallitus ”käsittelisi mahdollisimman pian tämän murhaajaryhmän kieltämistä kokonaan”. Kristillisdemokraattien poliitikko puolestaan vaatii, että jopa terroristijärjestöiden kannattajaliikkeitä ja lipunkantajia rangaistaisiin, jotta ISIS-järjestön ihannoijat saataisiin kuriin. Ja netissä tehty kansalaisaloite vaatii IS-symbolien kieltämistä lailla.

”Kielto olisi kaikille hyvin hyödyllinen”, sanoo ylempi rikoskomissaari Nordrhein-Westfanelista. ”Odotettavissa olevat rikkomukset antaisivat meille sitten paljon paremmat mahdollisuudet tutkia asioita syvemmin.”

Saksassa olisi myös mahdollista seurata ISIS-kannattajia toisella tavalla: Karlsruhen perustuslakituomioistuin voisi antaa ”yksilöllisen rikostutkintaoikeuden”, perustuen rikoslain pykälään 129 b, joka koskee terroristijärjestöjen jäsenten avustamista ulkomailla. ISIS-järjestön edeltäjän ISIG-järjestön kohdalla näin tehtiinkin, ja lisäksi oikeudenkäyntejä on käynnissä ISIS-järjestön Saksassa toimivia jäseniä ja tukijoita kohtaan. 

 Epäiltyjen IS-kannattajien ja kurdien välinen yhteenotto Berliinissä. Kuva: Spiegel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti