Savusauna ja loimulohi – siinäpä näitä Suomen valtteja. Sen parempi, jos kutsuja on ystävän ystävä, kätevä käsistään, mukava juttelemaan ja soittaa vielä haitaria.
Siitäkään huolimatta sauna ei ole suomalainen keksintö. Ja saksalainen sauna on suomalaiselle lähinnä kärsimys.
Revi siitä!
Mikä kierrätin vieraitani usein Konstanzissa, ja sain siitä sen verran positiivista palautetta, että uskaltautuin tarjoamaan kaupungille suomenkielisiä opastuksia. Ilmoittivat, että ei ole suomenkielisiä vieraita… mutta jos voisin tehdä kierrokset englanniksi, niin heti ottavat töihin. Vaan tuolloin vielä jänistin. Osasin kyllä englantia, mutta ihan turistioppaaksi…
Ihminen katuu eniten myöhemmin sitä, mitä ei tehnyt, eikä sitä mitä teki!
Saksan suomalaiset kielikoulut tekevät joka vuosi motivaatiolehden, jonka nimi on Moi. Sen tekee kukin koulu vuorollaan. Mekin, Konstanzin suomalainen kielikoulu siis teimme lehden yhtenä vuonna, ja lehden tekeminen oli lapsista ja nuorista tietenkin mukavaa. Kävipä ilmi, että maailman vanhin kuva saunasta löytyy juuri Konstanzista. En muista kuka nuorista jutun kirjoitti, mutta asiasisältö on tämä:
”Haus der Kunkel” osoitteessa Münsterplatz 5 kuuluu yksityishenkilölle, sen takia sinne pääsee sisälle vain kaupungin turistitoimiston järjestämien kierrosten mukana.
Vuonna 1936 Heinrich Schmidt-Pecht löysi talon seinien rappauksen alta keskiaikaisia maalauksia, joiden aihe oli selvästikin kuvakertomuksen Parzival-legendasta. Ritariromaanin kuvat ovat eteläisellä seinällä, kankureita esittävät pohjoisella seinällä.
Molempien freskojen järjestys on samanlainen: ylhäällä kuviorivi, sen alla kuvarivi, sen alla verhomainen malli. Koska tiedetään, milloin tällaisia tehtiin, tiedetään, että nämä kuvat ovat syntyneet 1300-luvun alussa. Tämä on ainoa säilynyt keskiaikainen seinälle maalattu kuvakertomus trubaduuri Wolfram von Eschenbachin 1200-luvulla kirjoitetusta Parzival-legendasta. Vanhoissa kirjoissa niitä löytyy joitakin eri Euroopan museoista.
Kolmannella seinällä on myös yksittäisiä kuvia. Siellä on selvästi myös kuva saunasta. Alhaalla vasemmalla kiuas, jolla kiviä, kaksi laudetta, joista ylimmällä makaa ihmishahmo, kuvassa kaksi muuta ihmistä sekä iso puusaavi.
Jos se ei ole sauna, niin mikä sitten. Keskiajallahan oli yleistä kylpeä tällaisissa julkisissa kylpypaikoissa. Miksi kuvassa olisi lauteet ja kiuas, jos ei lämmittelemistä varten? Mitä suomalaiset tekivät 1300-luvun alussa? Keksivät suomalaisen kulttuurin. Poikani, koululainen, kirjoitti tänä vuonna referaattia Suomesta ja kysyi minulta, mitä muuta kulttuuria Suomessa on kuin sauna...
Valitettavasti kirjani ovat yhä muuttolaatikoissa, joten en voi kopioida Konstanzin talon seinässä olevaa kuvaa tähän. Yllä olevat matkailuneuvonnan kuvat kuitenkin antavat käsityksen siitä, mitä tyyliä freskot ovat.
Mikä saunassa on suomalaista? Vai olisiko sittenkin niin, että sekin on saksalainen keksintö? Tai turkkilainen, tai mikä pahinta: peräti venäläinen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti