Entäpä tänään? Saksalainen Marin Trenk on kirjoittanut kirjan
ruokakulttuurien muutoksista. Sellaista se on: hänen asuntonsa ikkunasta
Frankfurtissa näkyy useita italialaisia ravintoloita, sen lisäksi kreikkalainen
taverna, espanjalainen tapas-baari sekä useita kebab- ja aasialaisia
ravintoloita. Perisaksalaista omenaviinikapakkaa sen sijaan on jo vähään hankalampaa
löytää, saati sitten perinteistä saksalaista ruokaa.
Sekä peruna että tomaatti eivät kuitenkaan ole Italiasta,
vaan tulivat meille 500 vuotta sitten Atlantin yli. Vaikka teknologiamme ovatkin
uusia ja muuttuvat nopeasti, ruokakulttuurimme on aina ollut kansainvälistä.
Kristoffer Kolumbus lähti vuonna 1492 etsimään uutta maata, jossa
pippuri kasvaa, ja löysi maanosan, jossa kasvatettiin perunaa, tomaattia ja
chiliä. Tutkimusmatkailijat toivat Eurooppaan tullessaan myös
valmistusmenetelmiä – niin esimerkiksi suklaan, toisaalta maasta muuttajat
veivät myös omat ruokakulttuurinsa mukanaan. Monta reseptiä syntyi itse
matkalla. Tikka masala ei syntynyt Intiassa, vaan on sekoitus kanaa ja Intiaa.
Chopsueytä ei keksitty Kiinassa, vaan Kaliforniassa. Humalaiset kullanhuuhtojat
murtautuivat yöllä kiinalaiseen kahvilaan ja söivät siellä kaiken – eli ”zaap
seoi”, joka on kanttoonin kielellä ”ruuantähteitä”.
Tiedä häntä, mitä aiheutti se, että italialainen Nico di Camillo,
koska oli kokki, joutui sodan jälkeen USA:n armeijan apulaiseksi Saksaan ja sai
vieraakseen amerikkalaiset upseeerit, jotka pitivät pitsasta. Liekö se ollut
syynä pitsan suosioon, vaiko tuo würzburgilainen ravintola ”Capri”? Mene tiedä.
Italiassa nimittäin pitsaa syötiin tuolloin vain kotona.
Ja meillähän on perisuomalainen kahvimme. Hullunkurisinta
lienee kansallisruokamme karjalanpiirakat, joita Karjalassa riisipiirakoiksi
kutsutaan. Karjalassa kun ei riisiä kasva!
Hyvin muistan oman ensimmäisen pitsani. Opettajamme tarjosi
meille pitsat Lappeenrannan keskustassa, Adrianon baarissa, Suomen
ensimmäisessä pitseriassa. Lienee ollut joskus 1960-luvulla. Oi ihmettä siinä
kerrakseen!
Ja minne minä menin ystäväni kanssa toissaviikolla Hampurissa
syömään? ”Portugalilaiskortteliin”, joka sijaitsee ihan merimieskirkkoa
vastapäätä. Kuvassa näkyy, että väki ei Saksassa istuskele yömyöhään ravintoloissa. Useassa ravintolassa olen käynyt siellä syömässä ja herkullista on.
Mutta ei saksalaista, vaan portugalilaista. Lienee tosin vieressä sijaitsevalla
satamalla asian kanssa jotain tekemistä…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti