sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Arkkitehtuurin päivä, Bauhausin ajan tuotteita

Tänään on arkkitehtuurin päivä. Alvar Aallonkin päivä?

Bauhausilla on hyvin erityinen rooli 1900-luvun kulttuurin, arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen historiassa ja se muokkaa edelleen ajatuksiamme ja työtämme näillä alueilla.

Kaikkia näitä me pidämme nykyisin itsesäänselvyyksinä. Die Zeit tarjoaa nyt Bauhausin klassikkoja. Siis jäljennöksiä. Osta, ole hyvä!

Lisää Bauhausista:
http://pipa01.blogspot.com/2010/04/bauhaus.html
https://pipa01.blogspot.com/2013/10/bauhaus-arkkitehtuuri-ja-sen-perinto.html
https://pipa01.blogspot.com/2020/01/yha-vielako-laitat-ruokaa-kotona.html?

 

Bauhaus-taidetta

Oskar Schlemmer: ”Bauhaustreppe” (”Bauhausin portaikko“), 1932

 

Schlemmer, Oskar: "Frauenschule" ("Naisten koulu"), 1930



Schlemmer, Oskar: "Ingenieur in Blau, Gelb und Rot" ("Insinööri sinisissä, keltaisissa ja punaisissa vaatteissa") 1931

 

Schlemmer, Oskar: ”Vier Figuren und Kubus“ ("Neljä hahmoa ja kuutio"), 1928

Schlemmerin hanke oli "Uusi ihminen". Hän esittää ihmisen ilman ilmeikkyyttä, "taidehahmona", joka väittää olevansa kaiken mitta.

 

Valokuva, Klaus Kinold »Walter Gropius, Bauhaus Dessau, näkymä portaikosta ulos, 1992«

 

Valokuva, Klaus Kinold »Walter Gropius, Bauhaus Dessau, Pääportaikko, 1992«

 

Moholy-Nagy, László: »A19«, 1927

"Värien ja muotojen harmonisen yhdistelmän ansiosta maalaus säteilee lämpöä."

 

Moholy-Nagy, László: »LIS«,1922

Geometriset muodot, jotka on sijoitettu tarkasti suorakulmaiseen muotoon, rikkovat näyttäviä pintoja viileässä, hillityssä värimaailmassa. Tämä konstruktivistinen maalaus on yksi Moholy-Nagyin tärkeimmistä teoksista.

 

Bauhaus-taiteilijoiden suunnittelema koti

 

Pöytävalaisin ”TYP551 Modular”

Midgardin "TYP551 Modular" -valaisimen muotoilu on jatkokehitys tunnetuista malleista TYP 113 ja TYP 114, joita käytettiin muun muassa Bauhausin monien tilojen sisustamiseen. Midgard kehitti 1920-luvulla modulaarisen valaistusjärjestelmän suunnitelman, joka vastasi kaikkiin yksityisen ja julkisen elämän valaistustarpeisiin.

Midgard Lichtin 100-vuotinen valaistushistoria on ylpeä, ja sillä on maailman vanhin ohjattavan valon patentti. Made in Germany on sekä väite että lupaus: Kaikki yksittäiset osat valmistetaan ja kootaan kokonaan Saksassa.

 

Riippuvalaisin »Kaiser Idell 6722-P«

 

»Wagenfeld pöytävalaisin«

Wagenfeldin pöytävalaisin, joka tunnetaan myös nimellä Bauhaus-valaisin, ja jolle myönnettiin liittovaltion hyvän muotoilun palkinto vuonna 1982, on Wilhelm Wagenfeldin tunnetuin muotoilukohde. Se tekee vaikutuksen tasapainoisilla mittasuhteillaan ja toiminnallisella selkeydellään. Wagenfeld suunnitteli ensimmäisen mallin valaisimesta Weimarin taideakatemiassa taiteilija Moholy-Nagyin antaman tehtävän perusteella. Lasijalustalla ja lasiputkella varustettu versio antaa valaisimelle painottoman ulkonäön, ja se on ainoa Wilhelm Wagenfeldin hyväksymä, tekijänoikeussuojattu Bauhaus-mallin uusintaversio.

 

Lattiamaljakko 736, Hedwig Bollhagen

 

»Wagenfeld maljakko 992/36«, Fürstenberg

 

 

Metallirunkoinen tuoli »S 32«, Thonet

Toiminnallinen, ajaton, poikkeuksellinen

 

Sivupöytäsarja »B9a/b«, Thonet

Savukromattu teräsputki ja mustaksi värjättyyn tammeen tehty avohuokoinen hylly antavat vain 100 kappaleeseen rajoitetulle pöydälle erittäin tyylikkään ulkonäön. Bauhaus-muotoilun hengessä kuuluisan arkkitehdin Marcel Breuerin suunnittelemat huonekalut edustavat johdonmukaisesti puristista estetiikkaa. Ne on alun perin suunniteltu Dessaussa sijaitsevan Bauhaus-rakennuksen ruokalaan, ja ne tekevät edelleen vaikutuksen pelkistetyllä muotoilullaan ja toiminnallisella yksinkertaisuudellaan.

 

Bauhausin inspiroimana

»Max Bill« Junghansin radio-ohjattu seinäkello

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti