Kuka keksi puhelimen?
Ei, se ei ollut Bell. Bell kaupallisti sen. Toki sekin oli aikamoinen suoritus ja vaati ensin melkoisesti kehittelytyötä.
Eikä se ollut Jorma Ollilakaan... ;-)
Philipp Reis syntyi vuonna 1834 Gelnhausenissa, Hessenin osavaltiossa Keski-Saksassa. Hänet kastettiin evankelis-luterilaiseksi. Tämä täytyy mainita erikseen siksi, että tuohon aikaan katolisten ja protestanttien välillä vallitsi tämän päivän eurooppalaisille täysin käsittämätön ristiriita. Protestanttien elämä katolisilla seuduilla oli hyvin vaikeaa. Ristiriitaa ei tosin tarvitse edes Suomesta kaukaa hakea: samanlaista vainoa ja painostusta kokivat sodan jälkeen Karjalasta tulleet ortodoksit.
Philippin äidin ja pian myös isän kuoltua hän joutui sukulaisensa hoiviin protestanttiseen Friedrichsdorfiin, jossa nuori Philipp kävi koulunsa. Opiskelemaan hän lähti kauppakouluun Frankfurtiin. Samanaikaisesti häntä kiinnostivat luonnontieteet, joita hän pääsi syventämään polyteknisessä koulussa Frankfurtissa. Hän pääsi kuuluisan frankfurtilaisen fyysikkoseuran jäseneksi vuonna 1851. Hänen aikomuksensa oli jatkaa opiskelua sillä alalla, mutta hän saikin yllättäen fysiikan, matematiikan, kemian ja ranskan kielen opettajan paikan juuri Friedrichsdorfista.
Hän avioitui ja osti Friedrichsdorfista talon ja asettui sinne asumaan. Siellä hän kehitteli paitsi puhelimen, myös rullaluistimet, jotka nykyisin tunnetaan nimellä inline-skates, sekä polkupyörän esiversion. Mekaniikka ja sähkötekniikka tulivat hänen oppilailleen tutuiksi hänen monien hyvin käytännöllisten opetusmateriaaliensa kautta.
Vuosina 1858-63 hän kehitteli kontaktimikrofonin. Hän kutsui keksintöään nimellä ”telephon”, ja tämä sana onkin vakiintunut puhelimen kansainväliseksi nimeksi. Keksintöä hän esitteli vuonna 1861 kuuluisan Frankfurtin Fysikaalisen seuran jäsenille; esitelmän nimi oli ”Äänien siirtäminen mille tahansa etäisyyksille galvaanisen virran avulla”. Sen lisäksi keksintöä esiteltiin monissakin aikakauden julkaisuissa ja tilaisuuksissa. Reis sai esitellä keksintönsä myös Itävallan keisarille vuonna 1863.
Vaan Saksan tuonaikainen teknologiavastaisuus sai aikaan sen, että keksintö ei saanut Saksassa laajempaa kannatusta. Joitakin kappaleita tosin tehtiin kaupalliseen käyttöön ja ne levisivät Venäjälle, Englantiin, Irlantiin ja Yhdysvaltoihin. Reis itse kehitteli laitettaan myös edelleen, mutta valitettavasti kuoli tuberkuloosiin jo 40-vuotiaana.
Kuvassa Reisin asuinttalo, Hugenottenstraße 93, jossa on nykyisin Philipp Reisin museo.
Laitteesta kiinnostuivat useat amerikkalaiset keksijät ja vuodesta 1868 kehittelytyötä jatkettiin USA:ssa. Alexander Graham Bell tutustui laitteeseen vuonna 1862 ja isälleen antamansa lupauksen mukaan jatkoi kehitystyötä ja kaupallisti puhelimen.
Paljon on kehitys kulkenut Reisin jälkeen. Kerran myös Google kunnioitti Reisin keksintöä.
Miksikö minua Philipp Reis kiinnostaa? Koska Reisin museo eli hänen kotipaikkansa oli Friedrichsdorfissa, Taunus-vuoristossa. Asuin kahdeksan vuotta hugenottikaupungin Friedrichsdorfin naapurikunnassa Rosbach-Rodheimissa, viralliselta nimeltään Rosbach-Rodheim v.d.H., joka häntäpään lyhenne tarkoittaa sanoja ”korkean paikan edessä” eli Taunus-vuoren edessä. Lasteni isoisän puolen sukujuuret taas juontavat hugenotteihin…
Upea kirjoitus laittaa ajattelemaan. Kiitos tästä blogista.
VastaaPoistaMy blog ... sähkötupakkakauppa
Antonio Meucci
VastaaPoistahttp://de.wikipedia.org/wiki/Erfindung_des_Telefons
VastaaPoistahttp://fi.wikipedia.org/wiki/Puhelin
Mutta on tärkeää tietää, että Wikipedian tiedot eivät aina ole totta. Oma kirjoitukseni pohjautuu Reisin museon tietoihin.