sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Faktantarkastus. Mitä asennettu tuulivoima oikeasti tuottaa? Saksan tuulivoimatuotannon tulos


Saksan sähköntuotantotiedot voidaan saada selville eri tavoin. Ne voidaan joko lukea ynnäten yksittäisten siirtoverkonhaltijoiden antamat tiedot, tai ne voidaan lukea Euroopan siirtoverkonhaltijoiden yhdistyksen, ns. ENTSO-E:n (sähkön siirtoverkonhaltijoiden eurooppalainen verkko) kautta. Saksasta sinne on listattu kaikki Saksan neljä sähköverkkoa, ja siksi sieltä voi nähdä kokonaisuuden. 



Kuvasta 1 näkyy ruskealla koko Saksan elokuun 2018 sähkönkulutus. Tuulivoimatuotanto näkyy sinisenä. Aurinkoenergian tuotanto on merkitty keltaisella tuulivoiman yläpuolella. Tarve (MWh) on ruskea alue tehon P (MW) x ajan perusteella (käyttäen elokuun 2018 esimerkkiä). Kaikkien tuuli- ja aurinkovoimalaitosten asennettu kapasiteetti on punainen viiva, noin 100 000 MW, vaaleansinisen kentän yläpuolella. Kaaviosta voidaan lukea tuulen ja aurinkoenergian todellinen tuotto ja verrata sitä tuottoon, joka olisi mahdollista asennetun kapasiteetin perusteella (vaaleansininen kenttä).



Johtopäätös: Varma sähköntuotanto ei ole mahdollista sattumasta riippuvalla tuotantomenetelmällä. Pääasiallinen tuotanto tapahtuu sataprosenttisesti perinteisissä voimalaitoksissa. Tuulen ja aurinkojen asennettu kapasiteetti on jopa 130% enemmän kuin tarvittava kapasiteetti. Tuulen ja auringon tuottamaa sähköä ei saada usein lainkaan tai vain erittäin vähän, täysin säästä riippuen.  Merituulivoimaloiden tuottama tuulivoima ei lisää tähän mitään, kuten seuraava heinäkuun 2018 kaavio osoittaa. 



Seuraava kuvio näyttää tuulen ja aurinkoenergian asennetun tehon marraskuussa eri vuosina. Kuviosta näkee selvästi, että huolimatta voimakkaasta lisäyksestä (vaaleansininen alue, punainen viiva), tosiasiallisesti saavutettu teho on pysynyt suhteellisen alhaisena.
Kuvio 2 esittää satunnaisen ja sääolosuhteisiin perustuvan sähköntuotannon suuren vaihtelun. Jatkuvan ja luotettavan energiansaannin takaamiseksi on käytettävä jopa 17 000 MW: n säätövoimaa. Tätä ei voida tehdä ilman tavanomaista sähköntuotantoa varastoitavissa olevasta energiasta kuten hiili, öljy, kaasu ja ydinenergia. Kun tuulivoiman asennettu kokonaisteho (nimellisteho) on lähes 57 500 MW, on myös tässä selvästi ilmeistä, että siitä ei ole mitään hyötyä.
 
Johtopäätös: Tuulivoimajättiläiset ovat energiakääpiöitä. Säästä riippuen ne voivat tuottaa vain murto-osan siitä, mihin ne on suunniteltu. Kestävä kehitys on ihan jotain muuta.

Voidaan helposti nähdä, mitä hyötyä aurinko- ja tuulivoimantuotantolaitteiden jatkuva lisäämisestä on meille ollut, kun katsotaan lisäysten määrää ja siitä johtuvaa tuotantoa. Alla olevassa kuvassa luvut ovat vuosilta 2010–2018.




Pelottavinta kuvassa 3 on se, että sattumanvaraisten tuotantolaitteiden lisääminen ei ole juurikaan tuottanut tuotetun energiamäärän lisäystä. Ei edelleenkään ole minkäänlaista perussähköä.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis huomattavasti lisääntynyttä sääntelytarvetta. Perussähkön säätely on kuitenkin kallista. Ja jokainen toimenpide lisää sähköverkon varmuusriskiä. Koska sähkö on välttämätön osa toimivaa infrastruktuuria, jokainen toimenpide uhkaa väestön turvallisuutta.

Johtopäätös: Jokainen aurinkopaneeli ja jokainen tuulivoimala aiheuttaa meille vain kustannuksia, ei tuota voittoa, on riski sähköverkon toiminnalle ja siten lisää sähkökatkoksen riskiä.

Saksan energiakäännettä koskevien lukujen arvioinnista voidaan päätellä seuraavaa:

1.       Tuulen ja aurinkoenergian tuotantoon perustuva energiansiirto ei anna mitään toimitusvarmuutta.
2.       Se aiheuttaa kustannuksia, mutta ei tuota hyötyä.
3.       Lisäksi se vaarantaa väestön turvallisuuden.




Linkit Saksan kapasiteettiin ja tuotantoon tämän sivun alalaidasta: http://www.mensch-natur-bw.de/index_27.htm




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti