sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Vaikeita nimiä

Niin kutsutun jääkaappiteorian mukaan suomi oli satoja vuosia sellainen kieli, joka säilytti ikivanhoja sanoja ja sanamuotoja lähes muuttumattomina ja joka muodosti oman kielen avulla uusia sanoja mieluimmin kuin käytti kansainvälisiä vierasperäisiä sanoja (esim. yliopisto - university). Sen jälkeen kun Suomi liittyi EU:hun, voidaan kuitenkin havaita kielellinen kansainvälistyminen, eikä se jätä myöskään nimiä rauhaan.

Niinpä nimet kuten ACUTA, CAREA ja COXA, jotka enemmän vain vähemmän perustuvat latinan kieleen, ovat lääketieteellisten laitosten nimiä, HYRIA on Hyvinkää-Riihimäen oppisopimuskeskuksen nimi ja FIMEA on lääkealan turva- ja kehityskeskus. Entinen Posti on nyt ”itella” (jotta myös ulkomaalaiset osaisivat sanoa sanan oikein), ja sairaalan verenkiertohäiriöiden osasto on nimeltään ”Stroke Unit”.

Yksi suomalainen on nyt valittanut eduskunnan oikeusasiamiehelle ei-ymmärrettävistä valtion laitosten nimistä. Hän sai postia lähettäjältä, jonka nimi on TraFi ja hän oli jo heittää kirjeen lukematta roskiin, kun hän sitten kuitenkin päätti avata kirjeen ja löysi kirjekuoresta autoverotiedotteen. Kirje oli entiseltä liikennelaitokselta, joka oli muuttanut nimensä.

Mitä nimeen ”Stroke Unit” tulee, totesi oikeusasiamies aiemmin, että pelkästään englanninkielinen nimi rikkoo kansalaisoikeuksia vastaan. Ja kielitoimistossa nimistä huolehtiva Sirkka Paikkala kirjoitti Kielikello-lehdessä: ”Viraston nimi vain englannin kielellä on kansalaisoikeuksien, kielilakien ja virastolakien vastainen.” Oikeusasiamies on tällä välin lähettänyt selvityspyynnön TraFi-nimestä asianomaiselle virastolle.

.................

Kirjoittaja on kääntäjä Dr. Angela Plöger, ja teksti ilmestyi saksaksi Saksalais-suomalaisen seuran lehdessä numero 147 (joulukuu 2010).

Me nimitämme Destiaa kylmästi Dementiaksi ja itella on selvästi ”ite” eli ”tee se itse”, kun kerran viime vuonna meni useita lähetyksiä ties minne, perille eivät ainakaan ole tulleet.

Muita suomalaisia kummallisuuksia:
Äitini sai vuoden alusta eläkkeenkorotuksen, mahtavat yksi euroa, josta hän maksaa veroa 14%. Olen sitä mieltä, että Kela on valinnut väärän ohjelmointitoimiston…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti