torstai 6. kesäkuuta 2013

Vesi nousee. Tulvista Saksassa


Tietyssä mielessä sää tekee mitä haluaa ja ilmaston lämpenemisestä sanotaan kaikkien luonnonilmiöiden nykyisin johtuvan. Nyt on taas se aika, jolloin jatkuvat sateet ovat aiheuttaneet suuria tulvia ja suuria vahinkoja. Allaolevassa kuvassa näkyy mitä tapahtuu, kun pato sortuu. Kuva dpa, Deggendorf, Baijerissa.  



Muistan kuitenkin tätä tapahtuneen niin kauan Saksassa asuin, milloin missäkin ja varsinkin talvella sekä juuri kesäkuussa, jolloin pilvet eivät enää sada lunta vaan vettä, ja vuoristolta sulanut lumi ehtii jokiin, jotka eivät sitten jaksa vetää valtavia vesimääriä. Väki on itse huomannut, että ei ole ollut hyvä rakentaa liian lähelle rantoja ja että jokien oikominen on tuonut tullessaan mahtavia ongelmia, josta syystä nykyisin palautetaan jokia luonnontilaan ja rakennetaan vesialtaita tulvia estämään. Joet eivät ole lyhykäisiä siellä kuten Pohjanmaan joet, vaan satojen kilometrien mittaisia ja kaikkine sivujokineen vesimassat pakkautuvat paikoitellen hyvinkin pahasti.

Kuvissa joet ja eri jokien vesimäärät. Suurimmat ja pisimmät joet ovat siis Rein, Tonava ja Elbe. Inn laskee Tonavaan. Tonavalla on kokonaispituutta 2857 km, Reinillä 1233 km, Elbellä 1094 km.

 

Itse en ole koskaan asunut alavilla mailla, joten en ole katastrofeja kokenut. Mutta saksalaiset ystäväni sitäkin enemmän.  Edellinen vakava tulva tapahtui vuonna 2002. Olin tuolloin Suomessa, mutta sain jatkuvasti katastrofiviestejä ja tilannekatsauksia Saksasta ystäviltäni. Kaikissa taloissa Saksassa on kellari, sillä maata on rajoitetusti, väkeähän on Suomeen verrattuna 15 kertaa enemmän samalla maapalasella., eikä vuorilla kukaan asu. Jokien rannat on suojattu padoin, vain tien tai lautan kohdalta pääsee rantaan, ja veden noustessa tien aukko suljetaan.

Myös Hessenissä vesi on nytkin tulvinut yli Mainin äyräiden. Kuvat on otettu pari päivää sitten Frankfurtissa.
© Alexandra Janosch, Frankfurt. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti