perjantai 23. toukokuuta 2014

Konstanzin konsiilin eli kirkolliskokouksen historiaa (1414-1418) - taustatietoa

Nyt kun olen lähdössä Konstanziin pojan yo-juhliin, kertoilen muutamassa seuraavassa blogissani Konstanzin vuosina 1414-1418 pidetyn kirkolliskokouksen historiaa. Miltä juhlavuosi näytti paikan päällä, kerron kun olen palannut Saksasta. 






1400-luvun alkupuolella kristityt olivat pahasti riitaisia keskenään. Vuodesta 1378 kaksi eri paavia katsoi oikeudekseen päästä Roomaan paaviksi ja yksi Avignoniin. Sellainen asiaintila oli tuonaikaiselle kristinuskolle kestämätöntä,  jota kaiken lisäksi pahensi lisääntyvä maallistuminen sekä kirkolle menevien maksujen väärinkäyttö. 

Molempien osapuolten jotkut kardinaalit sopivat, että riitojen selvittämiseksi tarvittaisiin yhteinen kokous, ja sellainen pidettiin Pisassa vuonna 1409 molempien paavien mielen vastaisesti. Vaikkakin poissaolevina, kumpikin erotettiin virastaan. Alexander V:stä tehtiin uusi paavi, ja häntä seurasi hänen pian seuraavan kuolemansa jälkeen Johannes XXIII.

Rooman ja Avignonin paavit eivät kuitenkaan, huolimatta tästä uskomattomasta ennakkotapauksesta, aikoneet luopua asemistaan. Sen sijaan se asettivat kolmannen paavin kannattajat pannaan ja pitivät kiinni asemistaan. Niin sitten Euroopassa oli peräti kolme toisilleen vihamielistä ryhmää. 

Vastavalittu Saksan kuningas Sigismund sopi Johannes XXIII:n kanssa Lodissa vuonna 1413, että kutsuttaisiin koolle uusi kirkolliskokous, jonka tehtävä olisi saada uudelleen aikaan sopu kirkon sisällä. Kokouspaikaksi sovittiin keskeisessä Euroopassa sijaitseva Konstanz.   

 
Yhden vuoden kuluessa eli vuodesta 1414 järjestettiin kaupungissa kaikki tarvittava kaikkialta Euroopasta tulevien vieraiden majoittamiseksi.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti