sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Saksa päätti minimipalkasta



Se on vuoden 2015 alusta € 8,50. Älä vertaa Suomeen, sillä sekä hinnat eri tarvikkeilla että elintavat ovat erilaisia kuin Suomessa. 

Minimipalkan hyväksyminen oli yksi sosiaalidemokraattien ehto, että suostuvat hallitukseen kristillisdemokraattien kanssa. Asiasta olikin riidelty jo viimeiset kymmenen vuotta. Tämä asia on jo nyt jakamassa sosiaalidemokraatteja kahteen leiriin, sillä äärivasemmistosiipi ei hyväksy sitä, että kristillisdemokraatit saavat kunnian tästä asiasta. Viikko sitten minimipalkasta sitten vihdoin päätettiin parlamentissa äänin 535 puolesta, 5 vastaan, äänestä pidättäytyi 61 edustajaa.


Poikkeuksen lakiin tekevät alle 18-vuotiaat, tarkoitus on kannustaa heitä opiskelemaan eikä heti töihin, jossa mahdollisesti ansaitsisivat enemmän. Erikoissäädöksiä on lisäksi harjoittelijoille, pitkäaikaistyöttömille, lehdenjakajille ja sadonkorjaajille. 

Laki parantaa 3,7 miljoonan työntekijän palkkaa. Joillakin aloilla jo sovitut palkat pysyvät vuoden 2016 loppuun muuttumattomina. 
   
Samalla kun asiaa hurrataan, minimipalkka aiheuttaa väestössä myös pelkoja. Pelätään, että pitkäaikaistyöttömät vaihdetaan uusiin pitkäaikaistyöttömiin sovitun kuuden kuukauden matalamman palkkakauden loputtua. Pelätään, että työttömyys nousee, koska etenkään matalapalkka-aloilla ei otetakaan ketään uusia töihin. Odotetaan, että pienet yritykset eivät kestä lisäkuluja. Odotetaan kuitenkin myös, että valtion verotulot kasvavat. 

Mallia ei voi ottaa oikeastaan mistään maasta. Joissakin vähimmäispalkasta on hyötyä, joissakin haittaa. Tarkemmin: siitä on kaikissa maissa sekä hyötyä että haittaa. Se riippuu suuresti maan taloudellisesta tilanteesta, maailman taloudellisesta tilanteesta, kunkin maan omista muista laeista ja minimipalkan suuruudesta. 
Palkkoihin vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki, halusimmepa sitä tai emme.  Työvoiman ylitarjonta aiheuttaa alempia palkkoja, alitarjonta korkeampia. Tämä on matemaattinen tosiasia; kaikista pakoista on aina haittaa. Tiedämme, mitä tapahtui sosialistitissa maissa, joissa kaikilla oli varma työpaikka!

 Kenen palkka on mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti