”Ensimmäisenä päivänä perunoita ja kastiketta, toisena kastiketta
ja perunoita, kolmantena potaattia ja soossia, neljäntenä soossia ja potaattia”,
sanoi isä ja voi hyvin. Lieneekö ruokavaliomme ihan noin köyhä ollut, mutta
tältä ainakin tuntui. Ja kun Suomesta lähdin, päätin, että en ikinä enää syö
keitettyjä perunoita.
Kun tuolloin 18-vuotias poikani lähti Suomesta, hän ilmoitti
suureen ääneen, että ei ikinä enää syö keitettyjä perunoita.
Maahanmuuttajia tunnen Suomessa paljon. Ja kaikki lähes
yhteen ääneen kysyttäessä suomalaisesta ruokavaliosta ovat ilmoittaneet, että
eivät tykkää keitetyistä perunoista.
Seuraavassa esitän vain mielipiteitä, en syyllistä ketään
enkä mitään.
Ruskean kastikkeen tekemisen lopetin jo nuorena kotiäitinä,
minusta leivässä oli ihan riittämiin jauhoja. Ruskeasta kastikkeestakaan en
tykännyt lapsena yhtään, mutta toki söin, kuten tekivät kaikki muutkin. En
muista koskaan valittaneeni en perunoista enkä kastikkeesta. Kotikasvatus
siis ainakin oli toiminut.
Monet suomalaiset ovat minulle sanoneet, että eivät tykkää
kaurapuurosta, koska sitä oli lapsena pakko syödä joka aamu. Minun ei ollut
pakko syödä kaurapuuroa joka aamu, enkä silti tykkää siitä yhtään.
Leivästäkään en juurikaan välitä. Poikkeuksena tuore ohra-
tai kauraleipä, jota saa Itä-Suomesta ja joskus muutamasta leipomosta myös
Länsi-Suomesta. Muutenhan leipä Suomessa on lähinnä pehmeää höttöä, joka ei maistu miltää. Syynä ovat hygieniasäännöksemme, jotka pakottavat pakkamaan leivät muoviin (ja siitä syystä kuljettamaan läpi koko Suomen). Saksassa asuessa toivottuihin tuomisiin kuului ruisleipä, mutta
nyt Suomessa asuessa tuntuu, ettei se maistu miltään enkä sitä itse koskaan
osta.
Kyse ei siis voi olla kotikasvatuksesta eikä kyllästymisestä,
vaan makuasioista. Olen saanut itse kokata Saksassa ja Ranskassa, ja maistella
monien maiden ruokia paikan päällä. Totean, että suomalaisessa ruoassa parasta
on tuore kala ja tuoreet marjat, ternimaito, täytekakku sekä kotona tehty
pulla, ja siinä se. Venäjällä, Italiassa, Saksassa, Ranskassa, ja varsinkin
Japanissa, Intiassa, Turkissa ruoka on hyvin herkullista. Siellä ei tarjoilla
keitettyjä perunoita eikä ruskeaa kastiketta… Kiinassa en ole koskaan käynyt,
mutta kiinalaiset tuttavani ovat kyllä kokanneet minulle kotonaan, eikä heidän
tekemällään ruoalla ole juurikaan mitään yhteistä kiinalaisten ravintoloiden
ruokien kanssa.
Lisäksi suomalaiset ruuan ikäviin puoliin kuuluu paitsi
vähämausteisuus, myös hinta. Ruoka on Suomessa todella kallista. Täällä syödään
etupäässä einesruokaa. Tuoreet elintarvikkeet maksavat tavalliselle
kuluttajalle liikaa. Tuottaja ei isoja ansaitse, hyödyn saajat ovat kaksi
suurta monopolikauppaketjuamme.
Miksi kaupoissa on satoja lajeja jugurttia ja satoja lajeja erikoismaitoja... Ja miksi Valio vie Tohmajärvellä lypsetyn maidon Riihimäelle pakattavaksi ja takaksin Tohmajärvelle kauppoihin myytäväksi kuluttajille? Onko joku ehkä joskus kuullut hiilijalanjäljestä...?
Miksi kaupoissa on satoja lajeja jugurttia ja satoja lajeja erikoismaitoja... Ja miksi Valio vie Tohmajärvellä lypsetyn maidon Riihimäelle pakattavaksi ja takaksin Tohmajärvelle kauppoihin myytäväksi kuluttajille? Onko joku ehkä joskus kuullut hiilijalanjäljestä...?
Nykyisin tiedämme, että prosessoitu ruoka ei ole ihmiselle
terveellistä. Ihmettelyni aihe olivatkin suomalaisten suuret ongelmat
laktoosi-intoranssi, keliakia, lasten jatkuvat korvatulehdukset. Nyt tiedän, mistä
tuo kaikki johtuu: suomalainen ruoka ei ole terveellistä.
Ensimmäinen esimieheni, toksikologi, antoi meille
työntekijöille neuvoksi, että jos voimme valita, pitää aina valita
prosessoimaton ruoka, alkuperäinen ja luonnonmukainen. Siis jos rasvaa
leivälle, niin voita. Jos kahvia, niin oikeaa kahvia, ei mitään korvikkeita. Jos
tomaatteja, ei talvella kasvihuoneessa kasvatettuja. Saksassa ei makkarassa
eikä oluessa onneksi olekaan mitään ylimääräistä. Makkara on kokolihaa ja olut
mallasta. Ja siitäkin huolimatta halvempaa kuin Suomessa… Siksi kai olenkin
säilynyt terveenä…?
Muistan, miten häpesin kerran lapsena sitä, että emme olleet syöneet päivällä ennen kahtatoista, ja vieraat näkivät sen. Nykyisin minusta on edelleen kummallista syödä lounasta kello yksitoista aamulla, kun 25 vuoden ajan elämässäni lounasaika on 13.30...
Enkä tykkää siitä, että jokaiseen ruokaan Suomessa laitetaan sokeria. Leivonnaisissa hyvä, ja hilloissa. Mutta miksi salaatissa ja tomaattisoseessa sekä lähes kaikissa lihavalmisteissa kuten makkarassa ja lihapullissa?
Mollasinko suomalaista ruokaa liikaa? Ennemminkin kysyn, missä on se suomalaisen luonnon anti eli puhtaus ja alkuperäisyys. ”Et tiedä mitään Suomesta” – sen lauseen olen jo kuullut. Voisiko
ollakin niin, että tiedänkin Suomesta enemmän kuin aina Suomessa asunut
suomalainen, ja juuri siksi, että olen palannut Suomeen? Sillä eipä myöskään
pitkään ulkomailla asunut suomalainen juurikaan paljoa Nyky-Suomesta tiedä,
vaan elää menneisyyden Suomessa. Pitää ruisleipää kaiken suomalaisuuden perikuvana. Eikä tiedä, että Suomessa ei juuri ruista kasvateta, vaan 80% tuodaan ulkomailta. Taitaa olla oikein, että äänestäminen on tehty
vaikeaksi, koska äänestyspaikkoja on vain lähetystöissä...
"Ruokakulttuurikeskuksen johtajan ja ruokakirjailijan Ulla Rauramon
mukaan Suomessa vallitsee välinpitämätön suhtautuminen ruokaan ja
ruokakulttuuriin. Ruoanlaittoon käytetään Suomessa entistä vähemmän
aikaa ja ruokailu on ilotonta niin kodissa kuin kouluissakin. Suomessa
ruuan laatu ja maku ovat jääneet sivurooliin, koska suomalaisia vaivaa
halvan ruuan huuma. Rauramon mukaan Suomessa perheet syövät harvoin
yhdessä, ja moni suomalaislapsi ei osaa käyttää edes veistä ja haarukkaa
vielä koulua aloittaessaankaan." (Wikipedia: Suomalainen keittiö)
"Minulle selvisi esimerkiksi se, että suurin osa ruisleivistä sisältää vehnää, jota usein on leivässä jopa enemmän kuin ruista! Ja kun on vehnää on myös hiivaa. Tajusin, että hiivattomia, leiväksi kutsuttuja asioita on onneksi muitakin
kuin ainoastaan hiivaton ruisleipä ja aloin jopa pitää riisikakuista...
Huomasin, että sokeria on kaikkialla, jopa työpaikkaruokalamme
salaattipöyän salaateissa. Salaatit on usein kuorrutettu
salaatinkastikkeella, jossa on sokeria ja tämä ällistytti ainakin minua."
Noora Shingler: Ratkaisu selittämättömiin vatsavaivoihin
Noora Shingler: Ratkaisu selittämättömiin vatsavaivoihin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti