maanantai 29. joulukuuta 2014

Luksusvero ja kansainvälinen kauppa

En nyt tarkoita alkoholia, sokeria tai henkilöautoja, joilla on Suomessa ylellisyyshyödykkeiden verotus eli kansanomaisesti luksusvero, siis joko valmistevero, tai sitten tullin sanaston mukaan tuontivero. Taksiautoilijat tosin kokevat luksusveron epäoikeudenmukaisena, mutta kukapa oikeasti tarvitsee alkoholia tai sokeria… tai autoa! ;-)  Suomen olosuhteissa auto vain on välttämättömyys, ja mielestäni sille pitäisi antaa siitä syystä veronalennus…tai vaihtoehtoisesti voisimme siirtyä vihreisiin arvoin eli patikointiin, polkupyöräilyyn ja hevoskyyteihin. Siinäpä sitten käyt 80 kilometrin päässä töissä.

Ennen EU:n aikaa Suomessa oli moni muukin kuin yllä mainitsemani  tuote tuon ylellisyysveron alainen. Kaasollemme toimme vuonna 1974 Saksasta luksusstuotteen, kahvinkeittimen. Se oli tuolloin Suomessa tuhansien arvoinen, Saksassa taas tavallinen kulutushyödyke. Toisen kerran toimme häälahjaksi toisen luksustuotteen, pölynimurin, jolla oli tuo samainen vero Suomessa. 

 
Tuontivero EU-maista poistui EU:hin liittymisen myötä, mutta se on edelleen voimassa, jos tuot tuotteita EU:n ulkopuolisista maista. Siis vaikkapa aurinkolaseja, auton osia, soittimia, kameroita, golf-välineitä, DVD-levyjä tai musiikkituotteita, kirjoja, kenkiä ja vaatteita, kosmetiikkaa, pienoismalleja, rannekelloja… siis joko myytäväksi tai yli 300/430 euron ylittävästä ostoksesta liikevaihtoveron lisäksi maksat 2,7-3,7% hintalisää. Vain tietokoneet on hiljan poistettu listoilta.

Oli ennen EU-aikaa paljon muutakin. Minä en voinut avata tiliä Suomessa, mikä teki jotkut asiat varsin monimutkaisiksi. En myöskään voinut ostaa matkapuhelinliittymää Suomesta. En voinut periä vanhempieni omaisuuutta. Onneksi oli sukulaisia, jotka tarttuivat toimeen. Ei totisesti ole vain yksi tai kaksi, joita autoin selviämään Saksassa ennen EU-aikaa. EU:hun liittyminen helpotti minun työtäni noin 100%, joten en ole ihan heti EU:sta luopumassa, onhan muitakin kansainvälisissä tai vientitehtävissä toimivia ihmisiä. Jos alamme rajoittaa oman menestyksemme edellytyksiä, emme mielestäni ole oikein järkeviä. Siksi en aina ymmärrä perussuomalaisten touhuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti