torstai 2. tammikuuta 2014

Näytelmästä ”Wolkoffin talossa” Lappeenrannan kaupunginteatterissa


Wolkoffin talo on Lappeenrannassa museo ja kahvila. Kaikkihan sen tuntevat. 1800-luvulla rakennettu kaupunkilaistalo, joita nykyaikaisissa kaupungeissa on vain harvassa, sillä betoni- ja lasilaatikot ovat Aallon tai oikeammin Saksasta tulleen Bauhaus-arkkitehtuurin eli funkkistyylin mukaisesti valloittaneet taajamat. Onhan hienoa purkaa vanha pois ja rakentaa modernia. Museovirasto yrittää kyllä huolehtia vanhasta rakennuskannasta ja omasta historiastamme, mutta me rahanahneet puramme historiamme pois. Wolkoffit lahjoittivat talonsa museoksi Lappeenrannan kaupungille, joka ei ensin ottanut lahjoitusta vastaan, koska ”se maksaa liikaa”. 




 
 
Wolkoffin talon vieressä ollut samanikäinen rakennus rapistui ja lopuksi purettiin, koska ei päästy yksimielisyyteen sen korjaamisesta. Näin tulee käymään myös Kalajoen keskustassa sijaitseville Ventelän taloille. Sääli, sääli, sääli. Suomen historia uhrataan kuluttamiselle, lyhytnäköiselle ajattelulle. Puoli miljoonaa on tosin iso raha, mutta sillä saataisiin Ventelän talot peruskorjattua – näin meidän tilaamamme molemmat vanhan rakentamisen asiantuntijat - varsin nimekkäitä muuten molemmat.

En tietenkään tarkoita, että mitään vanhaa ei pitäisi purkaa pois. Tarkoitan, että kaupunkikuva pitäisi säilyttää yhtenäisenä, olipa tyyli sitten mikä hyvänsä. Lappeenrannan teatteritalo oli armeijan paraaatitorin eli uuden torin vieressä ollut iso kaunis puurakenteinen rakennus. Se purettiin, tilalle rakennettiin betonibunkkeri, ja uusi teatteri rakennettiin joskus 1970-luvulla, kuten kaupungintalokin. Kaupungintalon alta purettiin kaikki vanha puinen rakennuskanta pois. Kaupungintalon eteen tehtiin betoniaukio, ja sille annettiin nimeksi ”Kansantori”. Tapahtui, että toria ei koskaan käytä yhtään kukaan. Lappeenranta yrittää korjata vanhoja rakennusvirheitä tällä hetkellä rakentamalla taas uutta teatteritaloa -  kaupungintalon viereen  - eli tekemällä lisää rakennusvirheitä…

Wolkoffin talo on Lappeenrannan historiaa nyt neljän sukupolven takaa. Lappeenrantaan tuli Venäjältä kauppiasperhe. Ja mitä sitten tapahtui – kertoo Lappeenrannan kaupunginteatterissa tällä hetkellä ohjelmistossa oleva näytelmä, joka on syntynyt kertomusten ja haastattelujen perusteella. Nämä ihmiset, maahanmuuttajat nykykielemme määritelmän mukaan,  ovat oikeasti olleet olemassa ja heidän kohtalonsa kietoutuu tiukasti Suomen historian ja maailmanhistorian ympärille. Venäjän vallankumous ja molemmat maailmansodat olivat mitä olivat ja ihmiset elivät niiden kohtaloissa.

Minua monikulttuurisuuskoordinaattorina kiinnosti tietenkin paikallisten suhde maahanmuuttajiin. Itse asiassa se oli aluksi myönteinen, toivathan tulleet tavaraa, työpaikkoja ja vaurautta. Jo toisessa sukupolvessa tulijat saivat Suomen kansalaisuuden ja alkoivat kieleltään suomalaistua. Neljännen sukupolven tulijat eivät osanneet enää venäjää ollenkaan ja silti heitä ryssiteltiin.

Missä vaiheessa maahanmuuttaja lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Millainen on oikea suomalainen? Niin – sellaista ei yksinkertaisesti ole.

Näytelmän päähenkilö Anna kuoli vuonna 1983. Hän oli Lappeenrannan lyseossa venäjän kielen opettaja ja oppilaat maalaispoikia. Häntä pelkäsivät kaikki oppilaat. Minäkin tiedän lukuisia, jotka jäivät luokalleen venäjän takia tai peräti lopettivat koulun kesken, vaikka en asunutkaan keskikaupungilla enkä käynyt edes tyttölyseota, vaan yksityistä yhteiskoulua. Tällä opettajalla ei ollut mitään käsitystä kasvatustieteestä huolimatta siitä, että oli valmistunut opettajaksi. Hänellä ei ollut omia lapsia, ja näytelmän aikana kävi ilmi, että hän ilmeisesti oli myös lesbo, jota tuohon aikaan ei saanut olla olemassa. Näin hänestä tuli ”se mies”, miehinen katkera tyranni eli lasten henkinen kurittaja - aina vuoteen 1971...


Voi... pakkovenäjää. Lappeenrannan lyseon venäjänopetus perustui rauhansopimukseen. "Pakkovenäjä kuulostaa hurjalta, mutta on historiallisesti oikeutettu termi. Venäjän opettaminen ensimmäisenä vieraana kielenä alkoi lyseossa vuonna 1946. Taustalla oli jatkosodan rauhansopimus, jonka perusteella opetus alkoi suunnilleen 15:ssä valtion koulussa. Pakko tosin koski vain osaa koulun oppilaista." Näin Etelä-Saimaa 28.5.2011.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti