sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Bauhaus-arkkitehtuuri ja sen perintö






”Arkkitehti Walter Gropius (1883–69) perusti vuonna 1919 arkkitehtuuri- ja taidekoulu Bauhausin, joka toimi 1919–1933 Weimarissa, Dessaussa ja Berliinissä. Gropius ja hänen seuraajansa Hannes Meyer (1889–1954) ja Ludwig Mies van der Rohe (1886–1969) kehittivät periaatteet, jotka muodostavat modernin arkkitehtuurin perustan. Heidän filosofiassaan painottuivat klassiset muodot ilman ylimääräistä koristelua. He suhtautuivat myönteisesti teknologiaan ja painottivat ratkaisujen etsimistä ajankohtaisiin ongelmiin kaupunkisuunnittelussa, asuntorakentamisessa ja käytännöllisessä massatuotannossa. Näyttelyyn kuuluu myös ytimekkäitä teoreettisia tekstejä ja arkkitehtonisia piirustuksia, jotka tarjoavat uutta näkökulmaa Weimarissa 94 vuotta sitten perustetun Bauhaus-koulun designfilosofiaan ja siihen, miten tämä vaikutti seuraaviin arkkitehtisukupolviin. ”

Teksti on suora lainaus Tampereen kaupungin Bauhaus-näyttelyä esittelevästä tekstistä. Käykääpä katsomassa, miten paljon tai vähän meidän kuuluisimman arkkitehtimme Aallon tuotanto on suomalaista...


Tasakattomuoti ja rakennusten pussittaminen toi Suomeen ison ongelman: hometalot. Tasakatto nimittäin merkitsee Suomen ilmastossa samaa kuin vuotokatto. Tiedän, että tuo on rajua tekstiä, mutta se ei ole vain minun mielipiteeni, vaan nimenomaan rakennusinsinsinöörien. Siitä, miten esteettisesti kauniita Bauhaus-tyylin rakennukset ja muut tuotteet ovat, voidaan sitten olla montaa mieltä.

Bauhausin alkuperään voi käydä tutustumassa Weimarissa, Saksassa. 


Valokuvanäyttely on avoinna Tampereen taidemuseossa 20.10. asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti